Съд в Милано обмисля дали да започне процес по обвинения за корупция срещу Eni и Shell заради спорна сделка, заради която Нигерия губи около $6 милиарда, пише BBC.

Неправителствената организация Global Witness е изчислила, че сделката OPL 245 от 2011 г. е лишила най-голямата африканска икономика от удвояване на годишния ѝ бюджет за образование и здравеопазване. А Eni и Shell са обвинени, че парите, които са платили на Нигерия, ще бъдат използвани за подкупи. Двата енергийни гигант отричат.

Скандалът, който включва бивши агенти на МИ6, ФБР и бившият президент на Нигерия, както и настоящи и бивши старши мениджъри в двете петролни компании.

Бившият министър на петрола на Нигерия Дан Етете бе признат за виновен от съд във Франция за пране на пари. От делото стана ясно, че е използвал незаконни средства, за да си купи лодка и шато. Твърди се още, че той е имал толкова много пари кеш в банкноти от по $100, че те са тежали 5 тона.

Ще приватизира ли Нигерия петролната си индустрия?

Ще приватизира ли петролната си индустрия най-големият производител на нефт в Африка?

Както добивът, така и преработката на "черното злато" в страната са неефективни

Global Witness са разследвали с години сделката, която е дала на Eni и Shell правата да проучват офшорно петролно поле. Договорите са били променени в полза на енергийните гиганти и това ще доведе до загуба от проекта за Нигерия в размер на $5,86 милиарда, в сравнение със споразумението от преди 2011. Загубите са изчислени при средна цена на барел петрол от $70.

"Открихме, че Shell така е конструирала сделката, че Нигерия няма да получи своя дял от печалбата", казва Ава Лий от Global Witness. Парите биха били достатъчни за обучението на 6 милиона учители.

Нигерия е най-богатата икономика в Африка, но въпреки че има огромни ресурси от газ и петрол, милиони души живеят в бедност.Разбираемо е защо Eni и Shell са искали да придобият правата да работят по OPL 245 - изчислява се, че блокът съдържа 9 милиарда барела петрол. Но процесът по осигуряването на контракта създава обвинения за корупция.

Дан Етете е дал правата първоначално на Malabu - компания, която тайно притежава. Той е обвинен в плащането на подкупи на други членове на правителството, включително и на бившия президент Гуудлък Джонатан.

Shell и Eni пък са обвинени, че са знаели, че сумата от $1,1 милиарда, която са платили, ще бъдат използвана за подкупи. Обвинението е на база разкрити имейли.

40% от хората в Нигерия са безработни или с ниски заплати

40% от хората в най-голямата икономика в Африка са безработни или с ниски заплати

Неравенствата в страната се задълбочават