Нигерия има най-голямата икономика в Африка, но 4-ма на всеки 10 души в работната сила на страната са безработни или нискоквалифицирани, показва официалната статистика.

През второто тримесечие африканската държава излезе от първата си рецесия за последните 25 години, но икономическият растеж остава слаб. Това доведе до ограничаване на възможностите за работа, допринасяйки за цикъл на бедност, който води до увеличаване на неравенството, както и до социални вълнения в в Нигерия.

"Завръщането към икономическия растеж дава тласък на заетостта", се казва в доклад на Националното статистическо бюро на Нигерия.

"Растежът на заетостта обаче може да изостане, а нивото на безработица се влошава особено в края на рецесията и в продължение на много месеци след това", твърдят експертите, добавяйки, че безработицата се очаква да достигне връх през четвъртото тримесечие на 2017 г.

До края на септември икономически активното население в трудоспособна възраст на Нигерия е 111.1 млн. души. Безработицата се е увеличила до 18.8% от 16.2% в края на юни.

Комбинираният дял на безработните или нискоквалифицирани лица е 40% в края на септември, спрямо 37.2% в края на юни, отчита докладът.

По-рано този месец рейтинговата агенция Fitch намали прогнозата си за икономическия ръст на страната през 2017 г. на 1% от досегашните 1.5%.

Администрацията на президента Мухамаду Бухари, която обеща да оправи икономиката на Нигерия, се бори да изпълни плановете си да намали зависимостта на страната от петрола.

Голяма част от възстановяването на Нигерия след второто тримесечие се дължи на производството на суров петрол, което формира около 2/3 от приходите на правителството, независимо от твърденията на властите, че инвестират в инфраструктура и ключови отрасли като селското стопанство, за да стимулират заетостта и растежа.