Десетилетия наред държавната петролна компания на Нигерия не можеше да поддържа рафинериите, за да снабдява вътрешния пазар с гориво, принуждавайки най-големия производител в Африка да разчита предимно на внос. Сега тя иска да изгради болници, които да са в помощ и да поемат здравните нужди на повече от 200 милиона души в страната, предаде Bloomberg.

Нигерийската национална петролна корпорация обяви плановете си за изграждане на здравни заведения в 12 от 36-те щата в страната. Сумата за проекта е 54 милиона долара, част от пакет инвестиции, които са извън петролния сектор.

Nigerian National Petroleum Corporation (NNPC), която управлява петролните интереси на Нигерия с международни енергийни компании, се бори с финансовото си здраве повече от 25 години. Освен че често пропуска капиталовите си задължения в съвместни предприятия, тя е с едни от най-високите разходи за производство на петрол в световен мащаб, а рафинериите и са разрушени от години.

В момента държавният производител се опитва да намери купувачи за суровата си продукция. Това се оказва трудно въпреки огромните ценови отстъпки. Както при повечето основният му пазар, започва да се отваря отново след три месеца блокиране за борба с коронавируса. "Имаме основен бизнес, който ще бъде разширен чрез ефективно сътрудничество и партньорства с частния сектор", казва Роланд Еубаре, главен оперативен директор на компанията в развитието на бизнеса.

Наред с плановете за строежа на болници, разкрити от управителния директор на групата Меле Киари, се планира да се намали и производствената цена до 10 долара за барел, да се преработят рафинериите за рестартиране през 2023 г.