Британското летище Heathrow, което традиционно обслужва най-много полети в цяла Европа, продължава да генерира значителни загуби, заради намалените пътувания с въздушен транспорт. През първите три месеца на 2021 г. летището е отчело загуба от от 329 милиона паунда. Загубите от началото на пандемията до близо 2,4 милиарда паунда, пише The economic times.

През периода януари-март през летището са минали едва 1,7 млн. пътници, което е с 91% по-малко на годишна база. По-малък е спадът при карго полетите, като так е отчетено 23% намаление спрямо резултатите от 2019 г.

Изпълнителният директор на Heathrow Джон Холанд Кай коментира, че няма данни, които да сочат кога летището ще може отново да започне да посреща обичайния брой пътници. Според него ще "мине много време" преди индустрията да се върне към предпандемичните си времена.

Имунизационния процес в някои страни, като САЩ, Великобритания и Израел дават надежди за бързо възстановяване на икономиката и на пътуването със самолети. Това се вижда и в цената на акциите на редица авиокомпании през февруари.Но навлизането на нови щамове на коровируса, както и забавянето на въвеждане на единен ваксинационен сертификат са се сред пречките пред бързото възстановяване.

Според прогнозите на летището през 2021 г. ще минат между 13 и 36 милиона пътници. За сравнение през 2019 г. броят им е бил 81 млн.