Бавно, но сигурно Армения се превръща в по-лесно достъпна дестинация за европейците. И причината за това е, че тя се превръща в новият любим пазар за авиокомпаниите за бюджетни полети.

Засега две от тях - унгарската Wizz Air и ирландската Ryanair, вече са влезли в състезание за завладяването му. Те вече предлагат полети от различни места в Европа до двете основни летища в Армения.

През декември Wizz Air обяви, че ще навлезне на арменския пазар с линия до Ереван. Пътуванията по нея трябва да започнат от април. Полетите ще бъдат два пъти седмично от Вилсюс и Виена до ереванското Zvartnots International Airport, разказват от Emerging Europe.

На пресконференцията, по време на която беше обявено навлизането на компанията в Армения, нейният мениджър "Корпоративни комуникации" Андрас Радо потвърди, че има планове за отварянето на още линии между държавата и европейски страни.

През октомври пък от Ryanair обявиха, че през януари ще пуснат пътувания от Милано и Рим до Ереван. След това бяха обявени още 4 линии - от Берлин и Солун до столицата, както и от Атина и Меминген до вторият по големина град в страната Гюмри.

Интересът на авиокомпаниите към Армения расте успоредно с този на туристите в страната. През 2019 година посетителите там са минали 2 милиона души за първи път в историята при 1,65 милиона за 2018 година.

Този резултат обаче е значително под 9 милиона туристи, минали през съседна Грузия за изминалата година, въпреки забраната на Москва руски авиокомпании да летят до страната.