Миналата година Етиопия е похарчила близо 6 милиарда долара за внос на изкопаеми горива, като повече от половината от тези разходи са за гориво на превозни средства. В отговор министерствата на транспорта и логистиката на Етиопия обявиха, че автомобилите не могат да влизат в Етиопия, освен ако не са електрически.

Миналия февруари Европейският съюз одобри закон, който ще забрани продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2035 г. Това са направили и няколко американски щата, Канада, Япония, Сингапур, Индия, Нова Зеландия и редица други страни с подобни забрани. Етиопия обаче не чака до 2035 г., пише специализираното издание Elketrek.

Страни, планиращи забрани за коли с двигател с вътрешно горене

Statista

Етиопия е „на път“ да обяви неплатежоспособност

Страна присъединяваща се към БРИКС от началото на 2024-а, е „на път“ да обяви неплатежоспособност

Застрашената финансово африканска държава е с население около 111 млн. човека

Страната в момента се опитва да забрани превозните средства с двигатели с вътрешно горене.

Етиопският министър на транспорта и логистиката Алему Симе обяви завършването на т.нар. Logistics Master Plan - план на страната. Подробностите все още са оскъдни, но той обяви, че "е взето решение автомобилите да не могат да влизат в Етиопия, освен ако не са електрически".

Министър Симе подчертава и, че усилията за създаване на станции за зареждане на електрически автомобили остават с висок приоритет.

Според него липсата на благоприятни валутни ресурси е в основата за неспособността на страната да си позволи да продължи да внася бензин и дизел.