Властите на Етиопия не успяха да изплатят 33 милиона долара лихви по външния си дълг, като по този начин допуснаха изпадане в неплатежоспособност на страната скоро, съобщи Reuters. Властите на страната вече предупреждаваха за тази вероятност, на фона на влошаващата се финансова ситуация след пандемията от Covid-19 и продължилата около две години гражданска война, която приключи едва през ноември 2022 година. Африканската страна е с население от около 111 млн. човека.

Ще припомним, че на сpeщaтa "нa въpxa" нa БPИKC, която ce пpoвeдe oт 22 дo 24 aвгycт 2023 г. в Йoxaнecбypг (ЮAP), официaлнo пoĸaнeни зa пpиcъeдинявaн ĸъм БPИKC бяха: Oбeдинeнитe apaбcĸи eмиpcтвa (OAE), Cayдитcĸa Apaбия, Иpaн, Apжeнтинa, Eгипeт и Eтиoпия. Πълнoпpaвнoтo члeнcтвo нa нoвитe дъpжaви в opгaнизaциятa започва нa 1 янyapи 2024 г. Oфициaлнo жeлaниe зa пpиcъeдинявaнe ĸъм БPИKC към август бяха зaявили oбщo 23 дъpжaви.

Само преди година Етиопия бе сред най-бързо растящите икономики. Днес е разкъсвана от няколко кризи

Само преди година Етиопия бе сред най-бързо растящите икономики. Днес е разкъсвана от няколко кризи

Гражданска война, локдаун и невиждани нападения от скакалци разтърсиха африканския остров на стабилност

Както отбелязва Reuters сега, правителството на Етиопия трябваше да изплати лихвите по външен заем от 1 милиард долара още на 11 декември, но не можа да го направи. След това автоматично се активира 14-дневен "гратисен период", през който властите могат да плащат без да бъде обявено официално просрочие. Този срок обаче изтече на 22 декември, който беше последният работен ден в страната за тази година.

По информация на Bloomberg, сега властите на страната водят преговори с кредиторите за преструктуриране на дълга. Стремежът на етиопските власти е да удължът периода на изплащане на държавния заем от 2028 г. на 2032 г., като намалят и лихвения процент от 6,6% на 5,5%.

Така Етиопия става третата държава, която обяви че има (голяма) вероятност да изпадне в неплатежоспособност след началото на пандемията от Covid-19. Други две африкански държави вече са в тежко финансово положение. През ноември 2020 г. Замбия обяви неплатежоспосбнст, а през декември 2022 г. - Гана.

БРИКС се разширява с още 6 държави

БРИКС се разширява с още 6 държави

Решенията от срещата "на върха" в Йоханесбург