Година и половина ни дели от първият полет за туристи в Космоса. Поне това обещава Боб Смит, изпълнителният директор на Blue Origin - компанията, основата от Джеф Безос.

Първоначалният срок бе до 2018 г., но в крайна сметка бе изместен за април 2019 г. "Ще изкараме туристи в Космоса, когато сме готови и нито момент по-рано", обясниха от компанията пред CNN. Този път Смит обаче все пак даде думата си, че срокът ще бъде спазен. И допълни, за да няма неразбрали: "Става въпрос не са астронавти, а за обикновени граждани".

Илън Мъск също има подобно намерение, като дори смята да изпревари Blue Origin и да прати двама туристи в Космоса още в последното тримесечие на 2018 г. Шефът на SpaceX обаче е популярен с поставянето на амбициозни срокове и неспазването им.

Компанията на Безос се надява да изпраща често ракети с туристи на борда на Космоса. Те ще пътуват до "ръба", където пътниците ще изпитат безтегловност и ще могат да се порадват на чудесната гледка. Целта е цената да е достатъчно достъпна за средните американци. Каква обаче ще бъде тя - все още не е ясно.

SpaceX, от друга страна, няма намерение да прави чести полети, а само един. Разбира се, крайната цел на компанията на Мъск е да прати хора на Марс и SpaceX ще се съсредоточи именно върху тази задача. Цената на полета и тук не е ясна.