Почти година след изолация и ограничения, феновете на круизите вече правят резервации за следващата година. Компанията Viking Ocean Cruises отвори резервациите за 136-дневен маршрут още миналата година през юли. Само в рамките на две седмици резервациите за Коледа 2021 г. бяха продадени.

В разгара на втората вълна от коронавирус компанията отвори втори круиз за същия период. Той също се разпродаде за изключително кратко време, пише Bloomberg. "Очакваме да отворим следващата резервация колкото се може по-бързо", казва Ричард Марнел, изпълнителен вицепрезидент по маркетинг за Viking.

Заради условия в пандемията круизната индустрия през последната година буквално спря работа, а околосветските круизи се планират за след една година или по-напред. Заради ограниченията индустрията загуби около 30 милиарда долара и продължава да бъде жертва на несигурността.

Според Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията, за момента круизите се смятат за "много високо ниво" на риск от заразяване с Covid-19 и препоръчват на пътуващите да ги избягват. Към днешна дата повечето оператори са отменили маршрутите си до юни.

Една резервация започва на цена от около 50 000 долара за двойка в стандартни стаи и стига до над стотици хиляди долари за апартаменти от първа класа.

Надеждите на индустрията се възвръщат. Viking не е единствената компания с планове за възобновяване на работата. В края на януари Oceania Cruises отвори продажбите за своя круиз "Около света за 180 дни" през 2023 г., който включва посещение на пет континента. Местата се разпродадоха само за един ден.

Круизните линии увеличават броя на безплатните VIP услуги, които предлагат на дългосрочните гости. Това са например безплатно химическо чистене, Wi-Fi и визови услуги. Вече се предлагат и партита преди самото пътуване, самолетни билети в бизнес класа и др.

Според председателят и главен изпълнителен директор на консултантантската компания Virtuoso Матю Апчърч по-дългите плавания  (от няколко седмици или месеци), привличат по-голям интерес, отколкото преди пандемията.

"Забелязваме копнеж по пропуснатите възможности през последната година и силно желание да се възползваме от това да обиколим света, докато можем", казва той.