САЩ наложиха санкции на известния турски бизнесмен Ситки Аян за управление на търговска мрежа, която обработва петрол на стойност стотици милиони долари от Иранската революционна гвардия, съобщават международните агенции. До развръзката се стигна след разследване на Politico.

Аян, който е сътрудник на турския президент Реджеп Ердоган и още двама души бяха включени в черния списък за санкции на Министерството на финансите на САЩ. Замразяват се всичките им активи под юрисдикцията на САЩ и се възпира достъпа им до глобалните финансови и търговски пазари.

САЩ към Турция: Ако си сътрудничите с руски олигарси ви грозят американски санкции

САЩ към Турция: Ако си сътрудничите с руски олигарси ви грозят американски санкции

Турция е единственият член на НАТО, който не е наложил санкции на Русия

Около 20 компании на Aян са включени в "черния списък" на САЩ.

Снимка 598758

Източник: Facebook

Американското Министерство на финансите обяви, че "Аян е помогнал на елитните сили Кудс на Ислямската революционна гвардия, организирайки продажбата и доставката на петрол до Китай, други източноазиатски купувачи, Европа и ОАЕ".

Освен това, бизнесменът е помогнал за прехвърлянето на приходите от продажбите към Кудс. Той е използвал своя група от компании в Гибралтар, за да скрие произхода на петрола и местоназначението на плащанията.

Снимка 595156

Източник: EPA/БГНЕС

Според обвиненията, Аян еизползвал една от своите компании, за да закупи танкер за втечнен природен газ под панамски флаг за Иранската революционна партия (IRGC).

Турция ще преговаря с Русия за отстъпка от 25% при цените на газа

Турция ще преговаря с Русия за отстъпка от 25% при цените на газа

Другият вариант е отлагане на плащанията