Захранването на дома чрез чиста енергия се превръща във все по-лесно начинание и то благодарение на нарастващия брой иновативни технологии.

Правителствени програми по света дори помагат на собствениците на домове с финансовата тежест да оборудват жилищата си със слънчеви панели, генериращи енергия. На този фон компанията на Илън Мъск разработи керемиди, които действат като слънчеви панели, за да генерират енергия.

А сега нова иновация от Австралия е готова да направи чистата енергия още по-привлекателна за хората, разказва Business Insider.

Екип от изследователи на Мелбърнски кралски технологичен институт (RMIT) разработи боя, която може да се използва за генериране на чиста енергия.

Боята комбинира титанов оксид, който вече се използва в много подобни продукти, с ново съединение: синтетичен молибденов сулфид.

Най-голямата плаваща слънчева ферма в света вече е завършена

Най-голямата плаваща слънчева ферма в света вече е завършена

И ето къде се намира

Последният действа подобно на силикагел, който се ползва при много потребителски продукти, за да ги предпази от увреждане чрез абсорбиране на влага.

Според публикация на сайта на RMIT материалът абсорбира слънчевата енергия, както и влагата от околния въздух. Той може да раздели водата на водород и кислород, да събира водорода за използване в горивните клетки или да захранва превозно средство.

"Простото добавяне на новия материал може да превърне тухлената стена в средство за събиране на енергия и добив на горива в недвижимите имоти", коментира водещият изследовател д-р Торбен Данеке.

Въпреки че боята не се очаква да бъде на разположение от търговска гледна точка през следващите пет години, експертът смята, че в крайна сметка продуктът ще бъде евтин за производство. Той твърди също, че боята ще бъде ефективна в различни климатични условия.

Щом материалът бъде готов да се насочи към потребителите, той ще се присъедини към постоянно нарастващия списък от иновации за чисти възобновяеми източници на енергия.