107- годишната фондация Рокфелер, основана от петролния магнат Джон Д. Рокфелер-старши се отказва от петрола, на който всъщност се дължи нейното богатство. Това е най-голямата американска благотворителна фондация, която предприема подобна стъпка.

Фондация Рокфелер няма да прави допълнителни инвестиции в индустрията за изкопаеми горива. Това, което прави решението уникално, е, че огромното богатство на фондацията е изградено именно върху нефта. Сега изкопаемите горива съставляват само 2% от активите му.

"Изгарянето на изкопаеми горива не е необходимо за икономическия растеж в дългосрочен план - и това е вредно за нашето климатично бъдеще", заяви президентът на фондация Рокфелер Раджив Шах в интервю за CNN.

Rockefeller's Standard Oil, в пика си от началото на 20-ти век, контролира над 90% от петролните продукти в САЩ. През 1911 г., съгласно антитръстовия закон, монополът на Рокфелер е разбит от Върховния съд на САЩ на 34 компании, които се включват Exxon, Amoco и Chevron.

Разбиването на Standard Oil значително увеличи богатството на Джон Д. Рокфелер-старши. Той създава Фондация Рокфелер през 1913 г. и в момента се фокусира върху ангажименти, свързани със здраве, бедност и други благотворителни каузи.

През 2014 г. The Rockefeller Brothers Fund, организация от типа на Фондация Рокфелер, основана през 1940 г., обяви, че повече няма да инвестира във въглища и ще оттегли инвестициите и от други изкопаеми горива. По това време фондът контролираше около 860 милиона долара.

През 2016 г. Rockefeller Family Fund, под ръководството на наследника на Рокфелер Дейвид Кайзер, реши да се откаже от изкопаемите горива.

Повече от 1300 институции, контролиращи 14,5 трилиона долара, са инвестирали по някакъв начин от изкопаеми горива, според изчисление на екологичната група 350.org.