Астронавтите са най-често научни или военни пилоти, които правителството на САЩ определя като "правилните хора".

Но японският милиардер Юсаку Маезава има различна виждане за това, какви хора трябва да бъдат изпращани на луната, пише CNN.

"Това, което искам да покажа на останалите хора, е колко красива е нашата планета, като изпратя художници, писатели, артисти в космическото пространство. Така те ще могат да представят тази красота пред света", обяснява Маезава пред CNN.

Преди няколко месеца милиардерът привлече общественото внимание, като призна, че ще похарчи неопределено количество пари, за да резервира полет от тези, които подготвя компанията на Илън Мъск SpaceX.

Маезава е известен в Азия, като ценител и колекционер на скъпи произведения на изкуството, както и като предприемача зад модния онлайн сайт Zozotown.

Мисията, която SpaceX се надява да осъществи през 2023 година, ще осигури на японския богаташ пътуване до Луната. Той иска да намери 6-8 представители на изкуството, които да се присъединят към него. Той ги определя като "хора, които могат да комуникират своите преживявания за останалите чрез нови начини". Проектът му се казва Dear moon.

"Мисля, че всеки е виждал видео и снимки на Земята, но у друго, когато чуеш разказите на хора, които са били там. Всеки, който е бил на Луната, е астронавт", заявява Маезава.

Няма гаранция, че неговият план ще се осъществи. Досега SpaceX е регистрирала редица успешни полети без екипаж, но ракетата Starship, предвидена за това пътуване, все още е в много ранен етап от своето изграждане.

Ясен е милиардерът, който ще направи разходка в Космоса със SpaceX

Ясен е милиардерът, който ще направи разходка в Космоса със SpaceX

Главният изпълнителен директор Илън Мъск разкри самоличността му