Японският милиардер Юсаку Маезава е човекът, който ще полети в Космоса и ще се разходи край Луната, обяви главният изпълнителен директор на SpaceX Илън Мъск.Маезава ще се опита да бъде първият отишъл и върнал се от Луната за почти половин век. Той ще бъде на борда на Big Falcon Rocket (BFR), която SpaceX разработва. Тя е флагманът във визията на Мъск за създаването на постоянно присъствие на хора на Марс. Тестовете ще започнат през следващата година.

Самото пътуване се очаква да бъде осъществено през 2023 г."Откакто бях дете, винаги съм обичал Луната. Тя винаги е там и продължава да вдъхновява човечеството", казва самият Маезава, един от най-богатите хора в Япония, направил състоянието си от интернет търговците Start Today и Zozotown.

SpaceX праща първия турист на Луната

SpaceX праща първия турист на Луната

Ако пътуването се състои, той ще е 25-ят човек, стъпвал там

През февруари 2017 SpaceX съобщи, че двама пътници ще могат да летят покрай Луната. Сега стана ясно, че групата ще е по-голяма.

Мъск отказа да съобщи сумата, която милиардерът е платил за обиколката, но подчерта, че става въпрос за "значителна сума".

Само две дузини хора са били до Луната, а последната мисия Аполо през 1972 г. бе и последната, при която човек стъпи там.

Маезава ще пътува с хора, които сам избере. Той заяви, че ще покани 6-8 хора на изкуството, но все още не е решил кои да са те.