През 2004 г. Том Корли, автор на материали за MarketWatchс, се зае да проведа петгодишно проучване "Навици на богатите", за да проучи как най-богатите хора в света мислят за парите си.

Всеки от 225-те милионери, които Корли интервюира, попада в една от четирите категории по-долу, пише експертът във финансовото издание CNBC:

Спестяващи инвеститори

Без значение каква е ежедневната им работа, те правят спестяването и инвестирането част от ежедневието си. Те постоянно мислят за интелигентни начини да увеличат богатството си.

Фирмени катерачи

Катерачите работят за голяма компания и посвещават цялото си време и енергия на изкачване по корпоративната стълбица, докато не заемат висша ръководна позиция — с изключително висока заплата.

Виртуози

Те са сред най-добрите в това, което правят, и им се плаща високо за техните знания и опит. Официално образование, като висше образование (напр. право или медицина), обикновено е изискване.

Мечтатели

Всички хора в тази група преследват една мечта, като стартиране на собствен бизнес, превръщане в успешен актьор, музикант или автор на бестселъри. Мечтателите обичат това, с което си изкарват прехраната, и страстта им се проявява в крайна сметка в банковите им сметки.

Пътят "Спестяващи инвеститори" изисква най-малко риск — поне в сравнение с преследването на предприемаческа мечта или артистична страст. Но 88% от милионерите, които Корли интервюира, казват, че особено спестяването е от решаващо значение за техния дългосрочен финансов успех. На средностатистическия милионер в неговото проучване са били необходими между 12 и 32 години, за да натрупа нетна стойност от 3 до 7 милиона долара.

По-долу са техните три най-често срещани навика, които всеки може да възприеме:

1. Те автоматизират и спестяват 20% от нетното си възнаграждение.

Всеки спестител-инвеститор в проучването на Корли последователно спестява 20% или повече от нетната си заплата, всяка заплата. Много постигнаха това чрез автоматизиране на тегленето на фиксиран процент от нетното си заплащане. Обикновено 10% отиват в пенсионни сметки, спонсорирани от работодателя, а останалите 10% автоматично се насочват в отделна спестовна сметка. След това веднъж месечно инвеститорите-спестители прехвърлят своите натрупани 10% месечни спестявания в инвестиционна сметка, като например брокерска сметка. Дори ако 20% са твърде високи в момента, постоянното спестяване на по-малък процент може да ви помогне да постигнете финансовите си цели за бъдещето.

2. Те редовно инвестират част от спестяванията си.

Тъй като спестителите-инвеститори последователно инвестират спестяванията си, парите им се увеличават със сложна лихва с течение на времето. Когато започват, тази сложна лихва не е била особено значителна. Но след 10 години те започнаха да натрупват значително богатство. Към последните години от техния трудов живот богатството на "Спестители - Инвеститори" нараства до средно 3,3 милиона долара. Милионерите, които са преследвали мечта и са започнали бизнес (известни още като Мечтателите-предприемачи), не са имали способността да инвестират спестяванията си, особено в ранните етапи на преследване на мечтите си. Каквито и спестявания да са имали, са били използвани като оборотен капитал, за да финансират мечтата си. Интересно е обаче, че след като повечето от тези мечтатели-предприемачи постигат успех под формата на налични парични потоци, те незабавно се обръщат и започват да инвестират печалбите си.

3. Те бяха изключително пестеливи.

Един от общите знаменатели за спестяващите инвеститори, катерачите в големите компании и виртуозните милионери, които сами са се изградили своето богатство, е бил пестеливостта. За тези милионери пестеливостта започва в момента, в който получават първата си заплата. За мечтателите-предприемачи това започва в момента, в който мечтата им създава достатъчно паричен поток, за да им позволи да спестяват и инвестират. Да бъдеш пестелив изисква три неща: Информираност: Да сте наясно как харчите парите си.

Съсредоточаваневърху качеството: Харчете парите си за качествени продукти и услуги.

Изгодно пазаруване: Харчете възможно най-малко, като пазарувате на най-ниската цена.

Сама по себе си пестеливостта няма да ви направи богати. Това е само едно парче от пъзела "Богати навици", а има много парчета. Но това ще ви позволи да спестите по-голяма сума пари. И колкото повече спестявате, толкова повече пари можете да инвестирате.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.