През лятото и до края на годината не се очакват резки движение на цените на бензина и дизела на дребно, заяви пред bTV Георги Тенев, юрист от Асоциация на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива (АБТПВПГ). Прогнозата му е, че до края на лятото бензинът и дизелът ще се продават срещу 1,80 - 1,85 литър, а до края на годината те могат да достигнат до 2 лв. за литър.

"Традиционно пазарът на горива в България бележи един сериозен ръст през летните месеци, както от страна на битовото потребление, така и от страна на бизнеса. Въпреки зачестилите пътувания имаме цели сектори от икономиката на страната, които или няма да се отворят, или ще се отворят в много малък процент", посочи той.

На световните борси цените на петрола се сринаха от началото на годината, като американският WTI дори достигна отрицателна цена заради липсата на място, където той да бъде съхраняван. Европейският сорт Brent се продава срещу $39,84 днес с доставка за юли, с 36,70% по-ниско спрямо началото на годината. Руският се търгва срещу $38,70 за барел.

Заради възприеманата като бавна реакция на българските бензиностанции при намаляването на цените на дребно, прокуратурата сезира Комисията за защита на конкуренцията, която в момента прави проверка на сектора. Държавата пък се подготвя да изгради своя верига бензиностанции.

Според Тенев местните търговци и производителите са се презапасили с горива на по-високите цени и това е причината за по-бавния и по-малък спад.

По данни на Европейската комисия за миналата седмица в България средната цена на бензина без данъци е €333,75 за 1 000 л. и €366,73 при дизела, като така са сред най-ниските за Европа. Обичайно, цената у нас е над средната за Европейския съюз. По данни на Fuelo средната цена на дребно на бензина е 1,70 лв. за литър, а на дизела - 1,74 лв.

В коментар за държавните бензиностанции, той посочи, че цените ще бъдат съотнесени с останалите на пазара. Но по отношение на складовата вместимост, според него държавната намеса ще бъде положителна.

Вече ще губим пари и от бензиностанциите

Вече ще губим пари и от бензиностанциите

Анализ на ИПИ