Председателят на MicroStrategy Inc. Майкъл Сейлър казва, че никога не можете да имате твърде много биткойн. Въпреки че това не е изненадващо, идвайки от един от най-големите инвеститори в Биткойн в света, неговите коментари биха могли да повлияят на пазарите и да предоставят повече представа защо той вярва, че BTC е страхотна инвестиция.

Компанията на Сейлър е придобила над 214 000 биткойна през последните няколко години, като държи повече от 1% от цялото предлагане. MicroStrategy закупи токените на средна цена от около 35 000 долара и използва конвертируема облигация за 700 милиона долара, за да закупи повече биткойни през март. Оттогава MicroStrategy се преименува в "първата в света компания за разработка на биткойни".

$1 милиард в Биткойн? Инвеститорът, който разтърси финансовия свят

$1 милиард в Биткойн? Инвеститорът, който разтърси финансовия свят

Историята на Тим Дрейпър, който инвестира в неизвестна стартираща компания

С тази огромна инвестиция Сейлър вижда цената на Биткойн да продължава да расте. Сейлър описва няколко причини, поради които смята, че биткойнът е готов да се представи добре през следващите месеци и години.

Първо, той вижда халвинга като основен катализатор за напредъка. "Ще видите 12 милиарда долара естествени продажби годишно, превърнати в 6 милиарда долара естествени продажби годишно", посочи Сейлър.

Халвингът намали количеството нови токени, добавени към предлагането на всеки блок, което теоретично намалява натиска за продажба и би могло да позволи на цената да се покачи. Предишните "разполовявания" на биткойните също послужиха като ценови катализатори в краткосрочен план.

Сейлър също посочи, че борсово търгуваните спот биткойн фондове (ETF) ще осигурят по-голям натиск за купуване на пазара. Тези коментари бяха направени преди одобрението на ETF-те през януари, но до голяма степен бяха правилни. Спот биткойн ETF-те са най-успешните в историята, донасяйки огромни количества обем и повишавайки цената на биткойн.

Халвингът на Биткойн наближава: Какво трябва да знаете

Халвингът на Биткойн наближава: Какво трябва да знаете

Крипто оптимистите очакват цена над $100 000, но може да има и неприятно изненадани

Друг момент, който не се обсъжда толкова често, е новият счетоводен стандарт, който променя начина, по който корпорациите могат да отчитат биткойн в своите баланси.

"Това ще отвори вратата за корпорациите да възприемат биткойн като финансов актив и да създадат стойност за акционерите с техните баланси", каза Сейлър.

Миньорите на Биткойн очакват загуби до $10 милиарда

Миньорите на Биткойн очакват загуби до $10 милиарда

Какво е "халвинг" и ще доведе ли до сътресения в криптоиндустрията?

Стандартът, въведен от Съвета за финансови счетоводни стандарти (FASB) в края на 2023 г., позволява на компаниите да включват промените в размера на своята крипто позиция в нетния доход.

Имайки предвид тези точки, Сейлър вижда светло бъдеще за биткойн. Сейлър каза, че вярва, че "индустрията преминава на следващото ниво и ние растем 10 пъти оттук."

По времето, когато той направи тези коментари, цената на биткойн беше около 35 000 долара. Така че 10 пъти над тези нива би означавало, че биткойн може да достигне до $350 000, каза Сейлър. Ако случаят е такъв, ще трябва да притежавате 2,86 BTC, за да станете милионер. Днес тази инвестиция ще ви струва около 190 000 долара.

Ако бяхте инвестирали 1000 долара в биткойн през 2013 г.?

Сигурно се чудите колко бихте спечелили, ако бяхте инвестирали в биткойн преди един по-дълъг период от време - да кажем през 2013-та година. Инвестирани 1000 долара в най-голямата и стара криптовалута тогава, биха се превърнали в сумата от 121 000 долара към днешна дата. Това се превежда като доходност от 12 000%.

През последното десетилетие S&P 500 и Nasdaq Composite Index са възвърнали съответно 231% и 335%, включително дивиденти (към 15 април). Това показва, че е било фантастично време да бъдеш инвеститор на фондовия пазар.

Биткойн обаче напълно смаза тези печалби. Ако сте инвестирали 1000 долара в най-старата и най-ценна криптовалута в света през април 2013 г., в момента ще имате баланс от приблизително 121 000 долара. Тази печалба от 12 000% е наистина зашеметяваща.

Може би няма друг актив, който да се е представил по-добре от биткойн през последните 10 години. Беше впечатляващо пътуване за този най-добър цифров актив. Преди да преценим накъде може да отиде в бъдеще, важно е да разберем историята на Биткойн.

Тестът на времето

Това, което някога се смяташе за някаква фалшива форма на интернет пари, от която се интересуваха и знаеха само компютърни учени, разцъфна в глобален актив с пазарна капитализация от 1,2 трилиона долара към днешна дата. Тази оценка би направила биткойна осмата по големина компания в света.

Това, което е едно от най-забележителните неща за биткойна, е, че той продължава да издържа теста на времето. Имаше многобройни случаи в миналото, когато цената му претърпяваше спад от 50% или повече. Критиците не се колебаеха да го наричат прищявка, чиято стойност в крайна сметка ще падне до нула. По-широката крипто индустрия имаше свой собствен набор от проблеми. И все пак биткойнът продължи да върви нагоре.

Един актив, който остава релевантен повече от десетилетие, е нещо, което привлече вниманието на инвеститорите. Но може би образованието може да е ключовият фактор, който ще задвижи биткойна от тук нататък. Все повече и повече хора научават за неговите децентрализирани свойства, както и за неговия фиксиран таван на доставките. Това са привлекателни характеристики за финансов актив.

Монументалното покачване на цената на биткойна проправи пътя за нова екосистема от финансови услуги, които го поддържат и го правят по-лесен за използване. По-рано тази година Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) одобри спот борсово търгувани фондове (ETF), които отвориха шлюзовете на капитала. Цената на биткойн скочи с 56% само тази година (към 15 април), което показва нивото на интерес към тези регулирани финансови продукти и знак за одобрение от страна на инвеститорите.

Бъдещето на Биткойн

Може би, би било глупаво да очакваме, че през следващите 10 години цената на биткойн може да скочи с още 12 000%. Ако това се случи, крипто ще бъде оценено на близо 150 трилиона долара. Като се има предвид, че глобалният брутен вътрешен продукт възлиза на малко над 100 трилиона долара миналата година, тази астрономическа сума изглежда много малко вероятна въз основа чисто на математиката.

Това обаче не означава, че това е лоша инвестиционна възможност. Въпреки че биткойнът се движи близо до най-високите си стойности за всички времена, може би инвеститорите трябва да обмислят да го добавят към своите портфейли, ако още не са го направили. Най-добрият подход, е с ползването на метода за "долораво осредняване". По този начин можете да се възползвате от различни ценови точки, елиминирайки необходимостта от правилно таймиране на пазара.

Ограничението на фиксираното предлагане на биткойн е може би най-завладяващата му черта. Винаги ще има само 21 милиона монети в обращение (около 19,7 в момента). И след разполовяването на криптовалутата този месец, темпът на растеж на предлагането на биткойн ще бъде по-нисък от този на златото.

Тази привлекателна собственост има значение в свят, в който инфлацията продължава да изяжда покупателната способност на фиатните валути. Биткойнът е хедж, който хората могат да използват, за да съхраняват богатството си. Нейният опит през последното десетилетие доказва, че е свършил чудесна работа за повишаване на нечия покупателна способност.

Вероятно биткойнът ще продължи да се представя добре в бъдеще, но бъдещата му възвръщаемост няма да се доближи до тази от миналото. И все пак, има добри шансове да надмине S&P 500 и Nasdaq Composite Index в дългосрочен план.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.