Може да не е 2021 г., но отново светът е в плен на крипто ентусиазъм или на крипто лудост - зависи кого питате. Дигиталните валути в голяма степен се възстановиха след своя "тъмен период" около краха на FTX и най-важната сред тях - Биткойн, неотдавна постигна нов ценови рекорд.

Впечатляващ е моментът: до момента всички негови върхове бяха след т.нар халвинг - намаляване наполовина на новогенерираните биткойни. Сега криптовалутата гони нови висини още преди тази промяна да се е случила. Ситуация като никоя предходна с много варианти за развитие.

Как се "копае" Биткойн?

За да разберем какво точно се случва, трябва да си припомним принципа, който стои зад Биткойн. Т.нар "копачи" верифицират транзакциите и ги добавят в неподлежащия на ретроактивна промяна блокчейн.

За да се гарантира интегритетът на операцията, тези системи трябва да решават все по-комплексни математически задачи.

Пореден опит да бъде разкрит "бащата на Биткойн" - ето какъв е резултатът

Пореден опит да бъде разкрит "бащата на Биткойн" - ето какъв е резултатът

Кой всъщност е Сатоши Накамото?

Като "награда" те получават определено количество Биткойн за всеки обработен блок от информация. Първият блок е създаден през 2009 г. и е носел 50 биткойна.

Защо е нужен халвингът?

На всеки 210 000 нови блока (или на всеки около 4 години) "наградата" за копачите намалява наполовина. Това е вграден механизъм в криптовалутата, като целта му е да ликвидира евентуална инфлация. Предлагането е ограничено до 21 милиона биткойна, като към момента са генерирани около 19,7 млн.

С помощта на халвинговия механизъм нови ще се появяват до 2140 г.

$1 милиард в Биткойн? Инвеститорът, който разтърси финансовия свят

$1 милиард в Биткойн? Инвеститорът, който разтърси финансовия свят

Историята на Тим Дрейпър, който инвестира в неизвестна стартираща компания

Той влезе в действие за първи път на 28 ноември 2012 г., като направи "наградата" за нов блок 25 биткойна. Следващият халвинг беше на 9 юли 2016 г. - от 25 на 12,5 биткойна. Последният до момента беше на 11 май 2020 г. и доведе до сегашните 6,25 биткойна.

Някъде между 18 и 21 април ще видим ново намаляване на "наградата" до 3,125 биткойна.

Какво се е случвало след предните халвинги?

В исторически план, до момента халвингите винаги са водели до скок на цената. При първия халвинг тя беше 12 долара, като стана 44 за 100 дни и 135 - за 300.

През 2016 г. видяхме скок до $658 до $1551 в рамките отново на 300 дни.

През 2020 г. скокът беше от $8601 до $50 941 за същия период.

Ако погледнем циклите в цената на Биткойн, то от халвинга до пика през 2012 г. имахме 93-кратно увеличение, през 2016 г. - 30-кратно, а през 2020 г. - 8-кратно.

Биткойн се изкачи до нов исторически рекорд

Биткойн се изкачи до нов исторически рекорд

Предишният рекорд, които постави най-голямата криптовалута беше записан в началото на този месец

При цена от около 70 000 долара за биткойн в момента, много експерти очакват пробив над 100 000 долара.

Защо сега може да е по-различно?

"Предходното представяне не е индикация за бъдещи резултати", както обичат да казват в света на инвестициите. "Бичият цикъл на Биткойн, който включи на скорост по-рано заради одобрението на спотовите ETF (които проследяват цената на Биткойн - б.р.) може да бъде по-кратък и по-експлозивен, като кулминира с пик в края на 2024 г. или началото на 2025 г.", коментира пред CNBC съоснователят на криптобанката Nexo Антони Тренчев.

По думите му всеки следващ халвинг до момента може да е бил на по-високи ценови нива спрямо предходния, но при по-малка възвръщаемост.

След силната печеливша серия, Биткойн все пак поевтиня

След силната печеливша серия, Биткойн все пак поевтиня

За колко се разменя най-голямата криптовалута по пазарна капитализация?

В същото време, Стивън Любка от Swan Bitcoin коментира, че може и да видим обръщане на тенденцията - но не от планираното намаляло предлагане, а от шоковия ръст на търсенето. Причина за него са именно борсово търгуваните фондове.

От друга страна, на пазара ще влияе и това, че копачите ще имат наполовина по-малко Биткойн за продаване: "Те са много скъпи бизнеси, на които им трябват много енергия и други неща, за да си вършат работата. Продават непрестанно биткойните, които "копаят", за да си покрият разходите".

Иначе казано, през следващите месеци може да видим Биткойн нестабилност и, може би Биткойн рекорди, като те ще имат общо колкото с начина на функциониране на криптовалутата, толкова и с по-комплексни процеси.

*Настоящият материал е с информационна цел и не представлява инвестиционен съвет