След дългата възходяща серия на Биткойн от началото на годината насам, цената на най-голямата криптовалута по пазарна капитализация днес е на червено. Спадът идва на фона на рекордния отлив на капитал от най-големия борсово търгуван фонд, свързан с токена, и занижените очаквания за намаляване на лихвите от Федералния резерв на САЩ, съобщава Bloomberg.

Малко преди 10 ч. сутринта българско време най-голямата криптовалута по пазарна капитализация се разменяше за $64 433, което е спад от 5,4% в рамките на едно денонощие. Червената вълна е заляла и останалата част от крипто пазара: етерът поевтинява със 7,6%, соланата - с 8,6%, а рипълът - с 4%. 

Биткойн се изкачи до нов исторически рекорд

Биткойн се изкачи до нов исторически рекорд

Предишният рекорд, които постави най-голямата криптовалута беше записан в началото на този месец

Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), който е на стойност $25 милиарда, отчете отлив на средства в размер на $643 милиона на 18 март. Това е най-голямата сума, откакто бе преструктуриран в борсово търгуван фонд (ETF) през януари, показват данни на Bloomberg. Досега силното търсене при новите спот биткойн ETF-и, които бяха пуснати по същото време, успяваше да компенсира отлива на средства от GBTC.

Притокът към новите продукти на водещи компании като Fidelity Investments и BlackRock също се охлажда и общо всички фондове са отбелязали нетен отлив от $154 милиона.

Откакто започнаха да се търгуват, ETF-ите общо са привлекли нетно $12 милиарда. Припомняме, че инвеститорският интерес изведе цената на Биткойн до нов рекорд от $73 798 миналата седмица. Оттогава цената обаче се понижава.

Пореден опит да бъде разкрит "бащата на Биткойн" - ето какъв е резултатът

Пореден опит да бъде разкрит "бащата на Биткойн" - ето какъв е резултатът

Кой всъщност е Сатоши Накамото?