Разходите по преместване са нещо, което човек винаги трябва да има предвид, когато сменя града, в който живее, а още повече, когато е решил да замине в чужбина. Само визата за Нова Зеландия, например, струва над 2000 долара, показват данните на платформата Nestpick, която стравнява разходите за преместване в 80 града по света.

Дестинациите в списъка са подредени според това какви са неизбежните харчове през първия месец от пристигането там, включващи визата за един човек, наемът на едностаен апартамент, транспорта, цените на храната, интернета и разговорите.

На база на тези изчисления Дубай се оказва градът, в който човек трябва да си подготви минимум 4250 долара за първите 30 дни там. Столицата на едноименното емирство е на първо място в класацията за 2018 година, като визата за там е най-големият разход с цена от 2125 долара. Наемът на апартамент там струва средно 1340 долара, а храната за един месец - около 530 долара.

На второ място е Оукланд с общи разходи от 4002 долара, следван от Сан Франциско с такива от 3768 долара. Визата за Нова Зеландия излиза най-скъпо - над 2150 долара, като времето за издаване е повече от година - 381 дни. За сравнение най-евтина е тя за Хонконг - под 25 долара, като документите стават готови за по-малко от месец.

Най-скъп от всички 80 града пък е наемът в Сан Франциско - средно близо 2380 долара. От друга страна най-изгоден е той в индийския град Бангалор - средно 160 долара на месец.

В топ 10 на най-скъпите градове за преместване влизат още Ню Йорк, Лондон, Сидни, Осло, Цюрих, Тел Авив и Амстердам. Във всички тях общите разходи за първия месец са над 2700 долара.

Най-малки са разходите попреместване в Кайро - общо 656 долара. В топ 3 са още Бангалор и Букурещ. София е на седмо място като най-евтина дестинация с общи разходи от 951 долара.

На първо място по тежест в българската столица е наемът на едностайно жилище, който от Nestpick изчисляват на средно 355 долара месечно. Храната също излиза сравнително скъпо - 300 долара. От друга страна интернетът е най-евтин - средно 11 долара на месец.