До юли годишната инфлация в България скочи до 17.3%, съобщи преди няколко дни Националният статистически институт. Индeĸcът нa пoтpeбитeлcĸитe цeни в cтpaнaтa нe cпиpa дa ce пoвишaвa oт нaчaлoтo нa гoдинaтa. Зa cpaвнeниe гoдишнaтa инфлaция пpeз юни дocтигнa 16.9%, пpeз мaй - 15.6%, пpeз aпpил - 14.4%, пpeз мapт - 12.4%, пpeз фeвpyapи 10.0%, a пpeз янyapи 9.1 нa cтo.

Toвa e нaй-виcoĸoтo нивo oт мaй 1998 гoдинa, ĸoгaтo показателят е отчел ръст на цените от 18,8% за една година. Toвa oзнaчaвa, чe инфлaциятa у нас ce нaмиpa нa 24-гoдишeн вpъx.

Всички страдаме от това главоломно повишаване на цените, но истината е, че всеки е засегнат в различна степен. От една страна заради разликата в доходите и от друга заради различната структура на потреблението и състава на домакинствата.

Какво е инфлация:

Икономически показател, който измерва темпа на нарастване на равнището на цените на стоките и услугите за определен период. Или по друг начин казано - обезценяване на парите, при което човек може да си позволи по-малко стоки и услуги за същата притежавана от него сума.

Разумните мерки при висока инфлация

Разумните мерки при висока инфлация

У нас това е най-високата инфлация от 2008 г.

Да разберете как точно инфлацията удря вашия портфейл, ще ви помогне изчисляването на личната инфлация. Нека да изясним какво се има предвид, защо е важно да го знаем и как да изчислим индивидуалното повишаване на разходите за живот.

Когато в медиите се говори за инфлация, те обикновено имат предвид индекса на потребителските цени - най-значимият показател за повечето граждани. Изчислява се въз основа на цената на потребителската кошница на типично градско семейство: храна, нехранителни продукти, услуги, включително жилищни и комунални услуги, транспорт и др. Всяка държава, според нейната специфика, включва в тази кошница обикновено около 500 продукта и услуги, всеки с различна тежест, според потребителските навици на нейното население. У нас се използва и показател Малка потребителска кошница, който включва 100 продукти и услуги, които засягат най-много най-бедните 20 процента от домакинствата.

Евростат за нуждите на ЕС използва показател като Хармонизиран индекс на потребителските цени, който е основният инфлационен измерител, възприет от Европейската централна банка.

Отделно статистиката изчислява индексът на цените на всеки отделен продукт или услуга - хляб, мляко, месо, сирене, гориво, електроенергия, парно, билет за градски транспорт и т.н. Динамиката на цените се проследява за даден период и по група стоки и услуги - хранителни продукти, разходи за жилище, културни разходи, почивка, транспорт.

Всеки човек има различна структура на потребление

така че за някои повишаването на цените на бирата ще бъде трагедия, докато други няма да видят промяна. Затова официалният индекс на потребителските цени не отразява поскъпването на живота на всеки отделен гражданин или домакинство, а "отчита средната температура на всички в болницата".

В по-бедното семейство хранителните продукти и жилищно-комуналните услуги доминират в структурата на потреблението. А цените в хранителния сегмент и битовите разходи обикновено растат по-рязко и изпреварват общата инфлация.

Богатите хора имат използват голяма част от разходите си за услуги и луксозни стоки, чиято цена не се повишава много дори по време на криза, така че инфлацията удря по-малко хората с високи доходи.

Как да опазим спестяванията си по време на инфлация и война?

Как да опазим спестяванията си по време на инфлация и война?

Стойне Василев, независим финансов консултант, коментира за предаването Money.bg

Личната инфлация се определя от промените в цените на категориите стоки и услуги, консумирани от определено лице или домакинство. Затова е полезно, а и всеки може да изчисли темпа на поскъпване на своята индивидуална потребителска кошница.

Защо е полезно да знаете личната инфлация

След като определите параметрите и динамиката на личната си инфлация, ще разберете колко пари са ви необходими всеки месец, за да поддържате същия стандарт на живот като сега. И съответно какви разходи можете да си позволите в близко и по-далечно бъдеще и за да планирате по-добре големите си покупки и инвестиционни намерения: покупка на кола, жилище, голям ремонт, пътувания и т.н.

Прогноза за разходите. Личната инфлация ще покаже как разходите могат да се повишат в дългосрочен план. Освен ако, разбира се, няма кардинални промени в живота, например преместване в друга страна или появата на нов член на семейството.

Контрол на разходите. Ако любимите ви шоколад, сирене, кафе, уиски, рязко поскъпнат, преминавате към друга марка, за да не надхвърлите комфортното ниво на харчене.

Как да изчислим личната инфлация?

  1. Отчитане на личните финанси. Можете да изчислите личната инфлация само като разберете колко харчите на месец по отделните пера - храна, кафе и напитки, ресторанти, транспорт, жилище, културни и спортни развлечения, пътуване, облекло, образование и т.н.. За целта водете подробен семеен бюджет.
  2. Изчислете промяната в нивата на разходите. Например през април 2021 г. всички месечни разходите на семейството възлизат на 2500 лева, а през април 2022 г. - 3000 лева. Личната инфлация на годишна база се оказа 20%.

Важно: трябва да сравнявате една и съща структура на потребление, т.е. разходите за едни и същи стоки и услуги. Ето защо, ако вашата потребителска кошница се е променила малко, коригирайте изчисленията или си затворете очите за това с предположението, че цифрата за личната инфлация няма да е напълно точна.

За по-голяма точност следете разходите и сравнявайте средните месечни стойности за различни години.

За правилни резултати трябва сравнително точно да знаете колко и за какво харчите всеки месец. На тази основа можете да си правите реалистични планове за поддържане или даже подобряване вашия стандарт на живот, както и да полагате усилия за оптимизиране на разходите. И разбира се, да търсите начини за повишаване на семейните доходи в крак с общата и личната ви инфлация.