Годишна инфлация от 10% изобщо не е малко, но по-важно е каква е нашата лична инфлация. Всеки може да я изчисли с калкулатора на НСИ. Очаква се цените до края на годината да растат още. В настоящата ситуация не бива да се подхожда емоционално, а по-разумно. Това, което може всеки от нас да направи е да погледне личните си приходи - ако може да ги увеличи, това е добре, ако не - по-скоро да се фокусира върху разходите и да види основните - наем, кредит, ток, вода и да видим каква сума ни остава. Трябва да направим анализ за какви стоки ще ни стигне това, преди да започнем да се запасяваме със стоки и неща. Това заяви гостът в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air Стойне Василев, финансов консултант.

"Можем да помислим къде най-добре да инвестираме спестяванията си. Добрият начин е да изберем различни активи. Има лесни начини да инвестираме в тях през борсово търгувано фондове. От друга страна можем да помислим във фондове, които инвестират в акции. Можем да помислим и за нашата защита или т.нар. авариен фонд. Ако не е достатъчен, нека да го увеличим поне за 6 месеца, за да можем да поеме някакъв вид сътресения като загуба на работа и т.н.", съветва експертът.

"Друг вид защита са застраховките - на автомобил, жилище и т.н.Когато сме предприели и тези стъпки, можем да помислим за инвестиции", коментира той.

Имоти за инвестиция

По думите му ако се купува имот за лично ползване, сега е момента да си купим. Сега лихвите са на ниски нива, не се очаква значително повишение.

"Ако искаме да купуваме имот за инвестиция обаче, тук трябва да помислим какви са нивата на наемите, а те падат и са много ниски. Средната доходност от наеми в момента на годишна база в София е средно 2-3%, което четири пъти по-малко от инфлацията. Трябва да обърнем внимание и на капиталовата печалба. Всеки пазар, на който има ръст, като на нашия, стига някакъв застой и следва корекция. Затова трябва да помислим дали цените ще продължават да растат или не -има индикации за това, но когато предлагането изпревари търсенето, ще има застой и спад", заяви Василев.

Според него да се купува на зелено не е добра възможност, защото не се знае дали сградата ще бъде завършена, при сегашната ситуация на пазара на строителните материали.

"Има случаи, в които се развалят договори, и се губят значителни суми, дадени като предварителна сума или на някакви етапи", предупреди той.

Когато купуваме готови жилища, не е лошо да разберем какво е нивото на наемите в района.