Ако сте категорични в желанието да си купите чисто нова кола, но процесът по планиране ви мъчи, не сте единствени. Често търсенето на превозно средство, което отговаря на вашия бюджет, предпочитания за производителност и естетически стандарти, е досадно. Това е така, защото в повечето случаи желаните коли не са по джоба на потребителите. А намирането на нова кола с предварително определен бюджет, която да ви предоставя исканите удобства, също не е лесно.

За разлика от преди 10 години, днес онлайн можем да намерим цялата информация, която ни е необходима при избора на нова кола. Всъщност почти цялата информация, защото едно от основните неща остава самото тестване на автомобила. Но за това след малко в настоящата публикация. Междувременно покупката на кола изцяло онлайн на много места по света продължава да е невъзможно заради различни процедури, предимно административни. Но това и не е необходимо. Идеята е да си спестите дни обикаляне по шоурумове, където вероятно може и да не разбират от каква кола всъщност имате нужда. Ето няколко съвета, които могат да ви помогнат в процеса на избор на автомобил.

Направете си бюджет и изследвайте цените

Изготвянето на точен и ясен бюджет не е лесно. Трябва задължително да имате предвид не само цената на новата кола, но и разходите, които ще се появят, след като я закупите - регистрация, застраховки и други. Има вероятност новият автомобил също така да харчи по-малко или повече гориво при пробег, което съответно ще доведо до икономия или допълнителен разход. Ако например вземете предвид икономията от гориво в по-дългосрочен план, бихте могли да си поставите по-висока летва в процеса на избор. Хубаво е обаче и винаги да оставяте разумна сума като резерва, с която да обслужвате автомобила при непредвидени ситуации, макар и да имате най-добрата застраховка. Например между 5% и 10% от първоначалната стойност на колата.

Други златни правила - цената никога не трябва да надвишава производителността на автомобила. Не трябва да се правят и компромиси с удобството. Ако се спрете на няколко добри варианта, проучете цените им на вашия пазар. Не забравяйте и другите пазари. 

Най-евтините нови автомобили в България

Най-евтините нови автомобили в България

Какво се предлага на пазара?

Потърсете професионална консултация

Търсенето на съвет от експерт може да ви помогне значително да вземете по-добро решение. Експертната техническа оценка не е скъпа и в много случаи може да наклони везната към даден автомобил, ако се колебаете. Още по-добре ще бъде да потърсите повече от едно мнение.

Ако мислите, че трудно можете да прецените финансовите си възможности, тогава може да се обърнете и към специалисти, които да подготвят бюджета ви вместо вас. А ако възнамерявате да използвате опция за плащане, различна от пари в брой, се препоръчва и консултация с адвокат, преди да подпишете сделката. Това ще бъде най-добрият начин да заобиколите различни притеснения, за които може после да съжалявате. Говорим обаче и за допълнителни разходи, кото също могат да се избегнат.

Базирайте избора си на опит

Ако нямате опит с избрания от вас модел и решите да свършите посочената горе работа самостоятелно, трябва да четете много. В интернет вече може да намерите всевъзможна информация за различните модели автомобили. Силно препоръчително е източниците ви да бъдат достоверни, така че с епрепоръчват официалните форуми на производителите и фенклубовете, където потребителите споделят и оценяват опита си. Там са описани всички проблеми, които може да възникнат при употребата на различнитеколи, как да ги отстраните и какво ли още не.

Тествайте колата преди покупка

Както вече стана ясно, тестването е едно от първите златни правила при покупката както на стари, така и на нови автомобили. Това е така, независимо дали става въпрос за по-малко известен модел, или най-продавания модел. Ако бъдещият водач вече е избрал определена кола, той задължително трябва да се запознае с работата на автомобила, преди да се ангажира със сделка. Фактори като размер на колелото, окачване, вид на седалката и шум могат да окажат значително влияние върху управлението и работата на колата. Ето защо тестовото шофиране е задължително преди покупка. Тук съветът е да управлявате колата внимателно, с удоволствие, така че да прецените в разумен срок дали това е вашият бъдещ автомобил. Ако закупите нова кола и скоро прецените, че тя не е за вас, трудно ще успеете да я продадете на цена, близка до платената от вас. Това е знaчитeлнa пo paзмep инвестиция, която гyби мeждy 20 и 30% oт cтoйнocттa cи oщe пpeз пъpвaтa гoдинa, в ĸoятo я нaпpaвитe. 

Добър ли е моментът за покупка на нов автомобил?

Добър ли е моментът за покупка на нов автомобил?

Това са феномените на пазара трябва да следите, за да направите най-добрия избор