Покупката на чисто нов автомобил е може би едно от най-лошите инвестиционни решения, които можете да направите. Причината за това - тази значителна по размер покупка, губи между 20 и 30% от стойността си още през първата година, в която я направите.

И все пак... Ако нищо не може да ви разубеди да си купите нов автомобил и наистина можете да си го позволите в тази пандемична и несигурна среда, може би въпросът, който ви вълнува, е - подходящ ли е моментът за това.

Продажбите на нови автомобили се понижиха сериозно през първите шест месеца на годината в Европа и в България и това е изключително добра новина за всички потенциални бъдещи купувачи. Защото колкото по-малко продават, толкова по-склонни за отстъпки са автомобилните производители, в конкуренцията помежду си.

През юни сумарно в ЕС са продадени 950 хил. автомобила, което е спад от 22,3% спрямо същия месец на миналата година. През май обаче сривът бе 52,3%. Пазарът е далеч от пълно възстановяване, като всички големи държави, освен Франция, бележат спад.

Новата Mercedes S-класа: Какви технологии са внедрени в най-луксозния европейски седан

Новата Mercedes S-класа: Какви технологии са внедрени в най-луксозния европейски седан

Лимузината ще е още по-дигитализирана и мощна от предшествениците си, а изцяло електрическата версия EQS ще бъде обявена догодина

За цялото първо полугодие на 2020 г. спадът на продажбите на нови автомобили в Европейския съюз е 38,1%, а в България - 44,5%. Тоест по този показател моментът изглежда добър, като продажбите на нови возила най-вероятно ще започнат да се възстановяват от тук нататък, а с това ще намалява и желанието на производителите за отстъпки.

Кога е най-подходящото време за закупуване на кола?

Получаването на добра сделка за нов или употребяван автомобил може да зависи от годината и месеца, в която го купувате. Не забравяйте да следите календара, за да можете да се възползвате от сезонни фактори, влияещи върху търговията с автомобили, и да се облагодетелствате от най-добрия момент за закупуване на кола.

Така че, ако търсите най-доброто време на годината за закупуване на кола, ето някои времеви рамки, които е добре да имате предвид.

Кабриолетите са по-желани през лятото, така че може да има по-добри сделки през зимата.

В края на всяко тримесечие - особено в края на юни и декември - дилърите са по-склонни за отстъпки, за да постигнат своите тримесечни цели за продажби.

Ford възкреси легендарния Mustang Mach 1 с нов модел за 2021 г.

Ford възкреси легендарния Mustang Mach 1 с нов модел за 2021 г.

Срещу 50 хил. долара в базисния модел в САЩ получавате V8 с 480 к.с., въртящ момент от 570 Nm и 10-степенен автоматик

Търсенето на превозни средства с четири колела обикновено достига пика си през есента и зимата поради по-лошо време, така че може да се надявате на по-голяма отстъпка през лятото.

През февруари и август много дилъри предлагат някои наистина изгодни сделки, докато продажбите се забавят, тъй като купувачите чакат новите оферти и модели да дойдат през март и септември.

Разберете кога излиза новия модел на желаната от вас марка. След това се насочете към покупка на предишната версия през последните няколко седмици в шоурума. Дилърите ще искат да "разтоварят" запасите от стария модел и ще са склонни за по-големи отстъпки. Но не забравяйте, че един по-стар модел ще се амортизира по-бързо от новите, въпреки че ще е приблизително на същата възраст.

Volkswagen разкри чертежите на новия пълен с технологии за живот на открито Caddy Mini Camper

Volkswagen разкри чертежите на новия пълен с технологии за живот на открито Caddy Mini Camper

Той се очаква да бъде официално представен през септември и пуснат в продажба до края на годината

Шоурумите са по-спокойни в делничните дни, така че влизайте в петък, когато дилърът също ще има желание да изпълни и седмичните си таргети. Това ви дава предимство при договаряне на по-изгодна сделка.

Изчакайте няколко месеца след пускането, преди да купите нов модел - тогава ще има по-малко наплив в салона и продавачите ще могат да ви предложат по-добра сделка, след като "първоначалния ентусиазъм" вече е отминал.

Помислете добре какъв автомобил да купите

Когато избирате марка или модел, погледнете към това колко бързо се обезценяват. Добре е да си купите автомобил, който се обезценява по-слабо в сравнение с останалите - има много класации, които сочат обезценката на марките и моделите. Това освен по-добра инвестиция (заради по-високата остатъчна стойност), до голяма степен е и гаранция за неговата надеждност.

В крайна сметка високата остатъчна стойност се предопределя от два фактора - доволни потребители, които са по-малко склонни да ги продават, или повече мотивирани купувачи, отново заради потенциалната им надеждност.

Maserati представи новата върхова версия на Quattroporte с 580 к.с.

Maserati представи новата върхова версия на Quattroporte с 580 к.с.

Тя още не е пусната в България, но в други европейски страни стартовата цена на Trofeo е около 142 хил. евро

Трябва разбира се да се съобразите с още две неща. Спецификата на пазара и търсенето, както и бъдещите тенденции в автомобилната индустрия.

Например поради факта, че България е една от най-бедните държави, най-предпочитаните марки и модели нови автомобили у нас са и най-евтините. Според статистиката на КАТ през изминалата 2019 г. сме купили общо 43 368 автомобила, което е повишение с около 9% спрямо предходната година.

С най-много сред тях - 5 451 броя се отличава Dacia, следвана от Rеnаult с 3 827 и Ѕkoda с 3 717. Сред водещите 10 по продажби на нови автомобили са още Тоуоtа (3 631), Vоlkѕwаgеn (3 476), Nіѕѕаn (3 183), Реugеоt (2 719), Fоrd (1 899), Кіа (1 875) и Сіtrоеn (1 626).

Тенденциите в автомобилостроенето

Ако искате да продължите да карате дълго автомобила си, то трябва да се съобразите с новите тенденции и законови ограничения, които ще се появяват в бъдеще в ЕС и в България конкретно. Като страна членка на ЕС, България най-вероятно ще трябва да спазва до голяма степен европейските стандарти.

А те са ясни - бъдещето е на електрическите и хибридните модели, а двигателите с вътрешно горене постепенно ще намаляват дела си в продажбите, докато напълно не изчезнат някой ден.

Продажбите на Renault се сриват с 35% през първото полугодие

Продажбите на Renault се сриват с 35% през първото полугодие

Zoe стана най-продаваният електромобил в Европа

Автомобилите с дизелово гориво вече са "персона нон грата" в много европейски страни, така че е добре напълно да изключите този вариант, дори и при новите дизелови автомобили, които покриват нормите в момента. И макар бъдещето на автомобилите да е ясно насочено към електрическите, може би то е малко по-далеч, отколкото ни се иска и сега по-удачен изглежда средният хибриден вариант.

Почти всички автомобилопроизводители правят сериозни инвестиции за разработване и представяне на електрически возила. Но въпросът е кога те ще станат достатъчно масови и достатъчно достъпни, за да се превърнат в предпочитания избор от потребителите.

Електрическите автомобили са в графата "твърде скъпи" не само за българите, но и за всички европейци като цяло. Повече от 60% от европейските потребители смятат, че цената на закупуването на електромобил е твърде висока, според наскорошно проучване, поръчано от индустрията за петролна рафинерия FuelsEurope.

Изследването идентифицира цената като основна бариера (61%) за развитието на пазара на електрически превозни средства (EV). Разстоянието, което може да бъде изминато с електрически автомобил, и липсата на станции за зареждане са други основни препятствия, посочени съответно от 48% и 44% от анкетираните. В проучването са участвали 10 хил. души в 10 страни (Белгия, Хърватия, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Испания и Обединеното кралство).

Hyundai представи първите три електромобила, с които ще стартира бранда си Ioniq догодина

Hyundai представи първите три електромобила, с които ще стартира бранда си Ioniq догодина

Паралелно с тях, производителят ще продължи да предлага електрическата версия на SUV-то Kona и съществуващият хибрид Ioniq

Проучването показва, че най-важният фактор, който се взема предвид при закупуването на нов автомобил, е цената (73%), последвана от консумацията на енергия (37%) и комфорта (28%). Само 18% от анкетираните са казали, че вземат предвид емисиите на въглероден двуокис. По отношение на типовете автомобили, 38% биха закупили бензинов или дизелов автомобил, докато 24% се интересуват от EVs (plug-in хибриди и чисто електрически превозни средства).

Дори съпоставени с хибридните модели, които стават все по-популярни в гамата на почти всички производители, електрическите са с доста по-висока цена. Тоест, предвид на недостатъците на електрическите автомобили, хибридните такива изглеждат като добра тяхна алтернатива в момента.