Онлайн покупките от търговци извън Европейския съюз (ЕС) вече ще бъдат облагани с ДДС в размер на 20% независимо от тяхната стойност. Данъкът ще бъде начисляват и за покупки под 30 лева, които досега не се облагаха по никакъв начин. Това са част от промените, които въвежда целия съюз с нов ДДС пакет и влизащи в сила от днес.

Промяната ще засегне и пратките от традиционни големи търговски партньори за ЕС, като Китай и Великобритания. Също така тя означава, че покупките от едни от най-големите платформи за онлайн търговия, като Alibaba и AliExpress също ще поскъпнат.

С новите правила всички пратки до 150 евро или над 290 лева ще се начислява ДДС. За тези над посочената сума се дължи и мито.

"Новите режими се въвеждат от 1 юли и ще действат в целия ЕС. При тях ще се ДДС се събира още от онлайн магазина при самото пазаруване. Потребителите трябва да следят информацията на сайтовете, от които пазаруват", посочва Вяра Генова от Агенция "Митници" пред БНР.

Новият модел за онлайн търговия, който увеличава значително броят и големината на поръчките

Новият модел за онлайн търговия, който увеличава значително броят и големината на поръчките

Изцяло българската компания следва примера на лидери в сегмента

Междувременно от ведомството посочват, че "ДДС ще се начислява в размер с оглед държавата на доставка, заедно с цената на стоката и цената на доставката".

"Търговецът ще има ангажимент да декларира и заплати събрания ДДС на държавата членка по идентификация (регистрация), която след това го разпределя между държавите членки на получаване на стоките. По този начин гражданите предварително ще имат информация за разходите за доставка и дължимия данък", посочват от агенцията.

Според новите правила ще има и опростена митническа декларация за всички, които са направили покупки на стойност под 150 евро. Изискванията в този случай са стоките да не са обект на забрани и ограничения и да не са акцизни.