Операторът на разплащания Visa се готви да вдигне таксите за покупки на британските клиенти от по-голямата част от европейските държави, като още един сигнал, че Брекзит ще повиши цените и ще оскъпи търговията на Великобритания с ЕС.

Това твърдят от Sky News, позовавайки се на свои източници. Според тях от компанията предстои да известят своите клиенти за увеличаването на т.нар. обменни такси (interchange fees).

Най-голямо ще бъде то за онлайн разплащания с кредитни карти. Таксата за тях ще нарасне 5 пъди до около 1,5%. За транзакции с дебитни карти повишението ще бъде с между 0,2 и 1,15 на сто.

Действията ще засегнат основно онлайн разплащанията на британски клиенти с базирани в ЕС компании с дейност в областта на онлайн търговията, туризма и други.

Въпроснте обменни такси се събират от името на обслужващата банка всеки път при разплащане. След това те се прехвърлят към издателя на картата.

От медията посочват, че Visa вече е уведомила британските регулатори за своите планове. Най-големият конкурент на компанията - MasterCard, предприе подобни действия през януари. Повишените такси на последната ще влязат в сила от октомври.

Британски търговци обвиняват Visa и Mastercard в събирането на твърде високи такси

Британски търговци обвиняват Visa и Mastercard в събирането на твърде високи такси