Лидерите във финансовите услуги Visa и Mastercard през последните дни се оказаха под прицел във Великобритания, след като търговски компании на Острова ги обвиниха в събирането на твърде високи такси за обслужването на разплащания.

От бранша твърдят, че двете компании са успели да генерират допълнителна печалба по време на корона кризата в резултат на това.

Местните търговци казват, че през последните две години таксите са се увеличили почти двойно. Те предупреждават, че дружествата ще са принудени да прехвърлят част от нарасналите разходи към потребителите, като това може да увеличи плащанията по кредитна карта с около 40 паунда годишно, пише BBC.

"От жизнена важност е правителството да предприеме действия, за да се справи с прекомерните разходи по картите", посочва Андрю Креган от British Retail Consortium (BRC). По неговите думи Visa и Mastercard се възползват от доминиращата си позиция във финансовите услуги.

Към търговците на дребно се присъединяват и фирмите от хотелиерския бранш. Представителите на двата сектора твърдят, че ситуацията се е влошила по време на корона кризата, тъй като повечето от тях са били принудени да приемат само картови разплащания.

От BRC настояват британските антимонополни регулатори да се заемат със случая. Те посочват, че двете компании контролират 98% от пазара на картови разплащания във Великобритания.

От Visa коментират тези обвинения така: "Visa дава възможност на милиони търговци в Обединеното кралство да получат достъп до предимствата на дигиталните разплащания, като така те могат да достигнат до милиарди потенциални клиенти, както на местно ниво, така и по целия свят".

"Популярността на картовите разплащания продължава да расте сред потребителите, тъй като те предлагат удобство, сигурност и защита. Все повече магазини и фирми също ги приемат за първи път или използват нови безконтактни или дигитални опции, което им дава възможност да се възползват от по-бързи, по-ефективни и сигурни плащания. А това от своя страна генерира значителна стойност за техния бизнес", посочват от своя страна от Mastercard.