Американците са загубили 10,3 милиарда долара поради различни мошенически схеми в интернет през 2022 г., съобщава CNN, позовавайки се на доклада Internet Crime Report на Федералното бюро за разследване. Щетите от онлайн измами са най-големите за последните пет години.

Според доклада увеличението на щетите от онлайн измами с повече от 3 милиарда долара в сравнение с 2021 г. се дължи на почти утрояване на регистрираните случаи на измами с инвестиции в криптовалута.

Фишинг атаките се превърнаха в най-разпространената схема, като повече от 300 000 американски граждани са били засегнати от тях миналата година. Загубите им обаче са относително малки - само 52 милиона долара.

Изтичането на данни засегна 58,9 хиляди души, а 51,7 хиляди американци са пострадали от измамни схеми с поръчка на стоки, които след това не се доставят.

Усилията на нападателите често са насочени към възрастните хора - загубите в тази възрастова категория възлизат на $3,1 милиарда. Особено често представители на по-старото поколение стават жертви на фалшиви кол центрове. Смята се, че по-голямата част от тях са географски разположени в Индия.

Според ФБР 73% от средствата, откраднати от измамници, успяват да бъдат върнати.