Експлодиращи цени за енергия, по-скъпи разходи за живот заради инфлацията: много хора в Германия страдат от увеличенията и гледат с тревога към наближаващата зима. На фона на тези развития германското правителство обсъжда мерките в третия пакет с помощи за гражданите. Той трябва да бъде приет съвсем скоро. В първия пакет с помощи бяха приети данъчни облекчения, които ще важат със задна дата - от 1 януари 2022. Част от втория пакет беше т.нар. билет за 9 евро, както и отстъпките в цената на бензина и дизела.

Кои мерки важат в момента

Някои от приетите помощни мерки ще се усетят чак при предаването на данъчната декларация за 2022 година. За нея важи следното: доходът, който не се облага с данък общ доход, скача с няколкостотин евро и достига 10 347. Това означава, че който печели годишно не повече от тази сума, няма да плаща никакви данъци. За сравнение: таванът за необлагаем доход през 2021 беше 9744 евро.

За 2022 година бе повишена и надбавката за пътуване до работното място (Pendlerpauschale). От 21-вия километър нататък тя става 38 цента. По-висока е вече и сумата за разходите на работещите. Всеки трудово зает жител на Германия, който предава данъчна декларация, има право на 1200 евро трудови разходи, които се приспадат от доходите му (Werbekostenpauschale). Преди тя беше 1000 евро. Тази сума се взима предвид дори и когато предаващият данъчна декларация е имал по-ниски работни разходи.

Една друга помощна мярка обаче германците ще усетят съвсем скоро - със заплатата за септември 2022 всички трудово заети в страната ще получат еднократно по 300 евро бруто енергийна помощ.

Освен това още от 1 юли отпадна т.нар. EEG-Umlage - добавката върху цената на тока, чиято цел е финансирането на изграждането на мрежата от възобновяеми енергийни източници в Германия. Първоначално нулевата ѝ стойност ще остане валидна до края на година.

Кои помощни мерки скоро отпадат

31 август е последният ден, в който жителите на Германия могат да пътуват из цялата страна с месечен билет от 9 евро. От 1 септември отпада и отстъпката в цената на бензина и дизела. И двете мерки важаха общо три месеца.

Еднократно вече беше изплатен и 100 евро бонус към детските надбавки за месец юли. А социално слабите, които получават т.нар. помощи Харц 4, получиха допълнително еднократно по 200 евро, както и месечно по 20 евро за всяко дете.

Силно зависимите от газ европейки страни готвят строги мерки за пестене на ток

Силно зависимите от газ европейки страни готвят строги мерки за пестене на ток

Енергийните проблеми се усложняват и от горещото и сухо време

Какви нови мерки се очакват

В момента управляващите преговарят за третия пакет с помощни мерки. Той се очаква да бъде обявен и приет след броени дни. Очаква се ДДС върху цената на газа да падне от 19% на 7%. И това ще важи до 31 март 2024 - дотогава важи и въведената такса газ, т.нар. Gasumlage, чиято цел е да подпомогне компаниите, търгуващи с газ заради загубите им, свързани с експлодиращите цени на борсата.

Освен това жителите на Германия, получаващи социални поощи, могат да очакват увеличение на помощните ставки. Очаква се повишение и на помощите, свързани с жилищните разходи.

В Швейцария не се нуждаят от антиинфлационни мерки

Европейската страна, където не се нуждаят от антиинфлационни мерки

Швейцария ще удължи срока на експлоатация на атомните си електроцентрали

Сред останалите предложения, които още се обсъждат, е и наследникът на т.нар. билет за 9 евро. Социалдемократите предлагат да бъде въведен месечен билет за пътуване из Германия на цена от 49 евро. Ще има и други директни помощни плащания, подобни на еднократната помощ от 300 евро през септември. Те обаче ще бъдат насочени най-вече към хората с ниски и средни доходи, семействата, пенсионерите, студентите и безработните.

Наемателите, които няма да могат да платят увеличените разходи за газ, нафта и ток в периода 2021/2022, ще бъдат предпазени за срок от шест месеца от прекратяване на договора за наем.

0% ДДС за хляба, неограничено количеството гориво с отстъпка: Какви са окончателните антиинфлационни мерки на правителството?

0% ДДС за хляба, неограничено количеството гориво с отстъпка: Какви са окончателните антиинфлационни мерки на правителството?

Минималната пенсия от 1 юли става 467 лева