Швейцарският финансов министър Ули Маурер отхвърли идеята правителството на страната да подкрепи потребителите, засегнати от високите цени на енергията.

Той посочи, че може да се наложат бюджетни съкращения, тъй като властите в Берн не възнамеряват да повишават данъците в отговор на задаващата се икономическа "буря". Това казва Маурер в интервю пред в-к "Тагес-Анцайгер", цитирано от Ройтерс.

"Цените на бензина са достъпни в богата Швейцария", казва финансовият министър.

Той предупреди същевременно, че наближава рецесия, а колко тежка би била тя, ще зависи от продължителността на войната в Украйна и от цените на енергоносителите.

"Швейцарските банки трябва да устоят на натиска за засилване на прилагането на санкции срещу руснаците, наложени от Запада заради инвазията в Украйна", добави швейцарският финансов министър.

Швейцария трябва да използва газови електроцентрали и да удължи срока на експлоатация на атомните си електроцентрали, за да задоволи своите енергийни нужди, каза също така швейцарският финансов министър Ули Маурер.

Той добави, че алпийската страна ще помогне за финансирането на терминалите за втечнен природен газ, които Германия строи.

В кои европейски страни газът е най-скъп и в кои най-евтин. И къде стои България

В кои европейски страни газът е най-скъп и в кои най-евтин. И къде стои България

Като цяло цената на газа се е увеличила в Европа, но има и страни с намаление