ДДС за хляба отпада (0%), за срок от една година, като за същия период, ДДС на виното и бирата ще бъде върнато на 20%. Това съобщи днес премиерът Кирил Петков на съвместен брифинг с представители на ръководството на партиите от управляващата коалиция.

Премиерът представи окончателният вариант на пакета от антиинфлационни социални мерки, който се обсъждаше през последните дни. Във финансово изражение мерките ще струват на държавния бюджет около 2 млрд. лева, както беше анонсирано предварително.

Съгласно решението на партньорите от управляващата коалиция, пенсиите ще бъдат осъвременени от 1 юли вместо със заложените сега 6,1%, със средно 20%. Това включва твърдо увеличение на всички пенсии с 60 лева и допълнително процентно увеличение.

Ще бъдат преизчислени пенсиите на около 770 хил. пенсионери от 1 октомври, които не са преизчислявани от 2008 г. Преизчисляването на всяка пенсия ще стане със 100% на ръста на средноосигурителния доход или 100% инфлацията - в зависимост от това кое е по-благоприятно и кой е по-високият размер на пенсията за конкретния пенсионер, уточни Петков.

"Така година и половина след спирането на кражбите в държавата, решенията на управляващата коалиция водят до драстично увеличение с над 55% на минималната пенсия, която в началото на миналата година бе в размер на 300 лв., а от 1 юли вече ще бъде 467 лв. Изчисленията показват още, че за предходните 12 години пенсиите са се вдигнали средно с около 100 лв., докато сега само в рамките на година увеличението ще бъде със 167 лв.", каза премиерът Петков.

В антикризисния пакет са предвидени също компенсации заради високите цени на горивата. Всички граждани до края на годината ще могат да се възползват от отстъпка в размер на 25 ст./л за бензин А 95 (без добавки) и дизел (без добавки), метан и пропан-бутан. При първоначалния вариант, намалението щеше да важи за всички горива за до 50 л месечно.

По отношение на отоплението на жилищата, се предвижда в срок от една година, ДДС за парно и топла вода да бъде 9%, вместо 20%. Ще бъде намален също на 9% ДДС за природен газ за крайни потребители за битови нужди за срок от 1 година. Освобождават се от акциз електроенергия, природен газ и метан.

В подкрепа на семействата с деца, като дългосрочна мярка се предвижда да бъде увеличен размерът на данъчното облекчение за деца от 4500 лв. на 6000 лв. годишно, като ще бъде дадена възможност отстъпката да се ползва на всеки три месеца през годината.

Пакетът от антикризисни мерки включва още: увеличаване на прага за задължителна регистрация по ЗДДС от 50 000 лв. на 100 000 лв.; облагане на свръхпечалбите на електрическа енергия с цел компенсиране на небитовите потребители (засега не се уточни процентът на облагането); електронни ваучери за работещите за плащана на хранителни стоки и сметки, като общият им размер за страната ще бъде увеличен до 1,2 млрд. лв.; намаляване на лихвата за просрочени плащания от бизнеса към държавата и общините на 8%, а за гражданите - на 6%.

Ще бъде отправена препоръка до КЕВР за две ставки за ток, вода, парно и газ, базирани на консумацията за едно домакинство, като целта е да се въведе намалена тарифа за по-малко потребление.

Продължава да бъде по-ниска ДДС ставката по отношение на книгите в размер на 9%.

По-голямата част от мерките ще бъдат уредени в предстоящата актуализация на бюджета в средата на настоящата година, като съответно бъдат предвидени различни срокове за влизане в сила и изпълнение. Ще бъдат изработени и необходимите законодателни промени.

Пенсии до 3400 лева, 600 лева данъчни облекчения на дете: Какво включва антиинфлационният план за 2 милиарда лева?

Пенсии до 3400 лева, 600 лева данъчни облекчения на дете: Какво включва антиинфлационният план за 2 милиарда лева?

От "Продължаваме промяната" анонсираха публично социални мерки, които предстои да бъдат обсъдени