Испания вече има нови правила, според които на нито един бизнес няма да бъде позволено да охлажда помещенията си под 27 градуса по Целзий или да отоплява до температура над 19 градуса по Целзий през зимата. Указът е в сила до ноември 2023 година. Призовава се и за спиране на осветлението на паметници, забранява се на магазините да осветяват витрините си след 22 часа и изисква магазините да имат електрически дисплей, показващ температурата вътре на минувачите.

Такива ограничения не са съвсем нови за страната - обществените сгради в Испания, с изключение на болниците, вече следват стандарт за поддържане на температура до 27-градуса, но широкият обхват на тези мерки за пестене на енергия отразява сериозността на надвиснала заплаха: енергийна криза, предизвикана от войната, пише Bloomberg.

Заради опасенията, че руският президент Владимир Путин ще спре доставките на газ, Европейският съюз се ще намали потреблението на енергия с 15 на сто. В Берлин, например, градската управа се ангажира да намали собственото си потребление на енергия с 10%, а градът вече спря да осветява своите паметници през нощта, включително Бранденбургската врата. Обмислят се мерки като намаляване на температурите в обществени офиси и училища през зимата, понижаване на температурата в обществените плувни басейни и други.

Италия и Гърция също имат ограничения от 27 градуса за климатизация в обществени сгради, а през юли Париж въведе глоби (150 евро) за бизнеси, които оставят прозорци и врати отворени, докато работят с климатик.

Енергийните проблеми в региона се усложняват от горещото, сухо време и ниските нива на водата в няколко европейски реки, които са критични за транспортирането на гориво до германските електроцентрали и за охлаждането на френските ядрени реактори.

Не толкова зависима от руските енергийни доставки е Испания, в сравнение с други европейски държави. Мрежовите оператори заявиха, че страната може да преживее пълното спиране на доставките на руски газ. И докато целта за целия ЕС за намаляване на енергията е 15%, от Испания се иска да намали само със 7%. И все пак мерките за пестене на енергия срещнаха известни критики от консервативните испански законодатели.