България очаква да подаде молба за членство в Европейския валутен механизъм, по-познат като ERM-2, до месец юни т.г., съобщи пред група чуждестранни журналисти министърът на финансите Владислав Горанов днес.

"Най-вероятно ще кандидатстваме в първите шест месеца [на годината - бел. ред.]", заяви Горанов, цитиран от Reuters. Той посочи още, че България по никакъв начин няма да представлява риск за еврозоната, припомняйки 20-годишния валутен борд.

Европейският валутен механизъм е познат и като "чакалня" за еврозоната - първа стъпка преди официалното въвеждане на еврото. Обикновено, от влизането в ERM-2 до смяната на валутата са необходими около три години.

Агенцията припомня, че страната ни поема председателството на Съвета на Европейския съюз.

Високопоставени политици от ЕС многократно са изразявали подкрепа за плана на България да замени лева с евро, но не всички 19 страни от зоната се чувстват комфортно с тази перспектива, припомня още Reuters.

Страната ни има бюджетен излишък, инфлацията е под контрол, а съотношението дълг към брутен вътрешен продукт е едно от най-ниските в Европа. Но дипломати и банкери казват, че докато България успява да покрие номиналните критерии за присъединяване в еврозоната, все пак има нужда от множество реформи, за да повиши твърде ниския стандарт на живот.

София все още няма точен срок, в който иска да въведе еврото, но твърди, че влизането в "чакалнята" ще бъде добър сигнал за общата европейска идея - особено в момент, в който Великобритания излиза от Блока.

Решението дали България ще бъде допусната до ERM-2 ще бъде взето след сформиране на правителство в Германия, казват източници на Reuters.