Европейският съюз обмисля да заяви на Тереза Мей, че ако тя не успее да прокара сделката за Brexit през парламента и иска забавяне на излизането, Великобритания ще трябва да остане в Европейския съюз до 2021 година, съобщава Bloomberg, цитирайки трима източници от Брюксел.

Идеята със сигурност ще ядоса депутатите в партията на Мей, които настояват за Brexit. И най-вероятно ще възприемат забавянето с нови 21 месеца като опит да бъдат сплашени и да подкрепят сделката.

Политици и от двете страни на Ла Манша очакват някакво удължаване на срока като начин да бъде избегнат твърд Brexit без сделка, който ще бъде катастрофален за британския бизнес.

Първоначално се обмисляше тримесечно удължаване, но сега Брюксел вече не смята, че 90 дни няма да бъдат достатъчни за разрешаване на спора в Лондон.

Самата Мей се опитва да накара ЕС да направи промени в слабо популярната ѝ сделка за Brexit, за да убеди депутатите да я одобрят. Но дипломатите в Брюксел и останалите европейски столици не смятат, че могат да предложат нещо, което да убеди избраниците на Острова.

"Ако до началото на март няма подкрепа за сделка, смятам, че ще бъде добре да отложим Brexit, тъй като сценарий на излизане без сделка е лош за ЕС, но изключително тежък за Великобритания", посочи австрийският кацнлер Себастиян Курц пред репортери в неделя.

Brexit вече коства на Великобритания £80 милиарда

Brexit вече коства на Великобритания £80 милиарда

Преговорите за търговия между Лондон и нейните партньори остават без особени резултати