В България беше приет нов Закон за храните, с който от началото на месец юни тази година се забранява онлайн търговията на бебешки и детски храни като например пюрета и адаптирани млека. Забраната дойде изневиделица - за нея не бяха предупредени нито търговците, нито потребителите. В допълнение - от бранша твърдят, че влязлата в сила от 3 юни разпоредба не е обсъждана обществено и с бизнеса. За приемането на забраната, която на практика облагодетелства физическите магазини, аптеките и дрогериите, в които се продават такива храни, не са оповестени и официални мотиви.

Проверка на mediapool показва, че от всички налични към момента публични документи по процедурата по приемане на забраната не става ясно нито как текстът се е промъкнал до гласуване, нито кой е предложил въпросната точка в текста. Въпросът не е обсъждан също така в ресорната парламентарна комисия - тази по земеделието, както и в пленарна зала.

За забраната стана ясно от съобщения до потребителите на онлайн магазини, занимаващи се с подобна дейност. Един от тези онлайн магазини е Baby.bg. От компанията "разтревожено уведомяват" потребителите си на 16 юни с пост във Facebook, че "държавата забранява онлайн търговията на млеката за кърмачета, преходните млека и млеката за малки деца, както и храни за специални медицински цели". А това означава, че родителите вече няма да могат да купуват тези храни с "един клик", което е в пъти по-лесно и удобно за потребителите. Нещо повече - родители обясняват, че продуктите в онлайн магазините са по-евтини и достъпни.

Трябва да се отбележи и че забраната идва точно в момент, в който онлайн пазара на стоки се препоръчва и толерира по целия свят заради въведените ограничителни мерки за социално дистанциране, целящи спиране разпространението на новия коронавирус. Нещо повече - забраната идва в същия момент, в който депутатите приеха окончателно ставката по ДДС за детските храни и памперси да бъде намалена на 9% до края на 2021 година.

И както става ясно от проверка на сайта на Baby.bg, интернет магазинът вече официално не предлага храните - те са премахнати като секция от менюто на сайта на фирмата. Става въпрос гама от около 200 продукта/артикула.

Тежката дума на закона и гледната точка на бизнеса

"Чл. 63. (1) Храните може да се търгуват от разстояние, с изключение на храните за кърмачета и малки деца (до 3-годишна възраст) и храните за специални медицински цели." Забраната за онлайн търговия на бебешки и детски храни идва с посочения член 63. Тук обаче прави впечатление и друго - "търгуване от разстояние". Всяка покупка онлайн представлява търговия от разстояние. Дотук добре. Според бранша обаче това определение е крайно неясно. Всички знаят, че се има предвид именно търговия онлайн, но посочено по този начин, това може да предизвика объркване. Например забранява ли се продаването на храна от детските кухни в страната. Макар и кухните да нямат статут на онлайн магазин, защото заявките се правят през телефон, тяхната дейност също може да бъде причислена като "търгуване от разстояние" - родителите поръчват храната по телефона, като тя или се доставя до врата на жилищата им, или се приема от пунктове в градовете в страната.

Екипът на money.bg се свърза с някои от най-големите детски кухни в страната. Оказва се, че тяхната дейност не е възпрепятствана от новия текст и те продължават да работят. Собственици и управители на такива обекти коментираха, че става въпрос само за онлайн търговията. Идеята на закона е да се ограничи дейността на онлайн магазините, които не са регистрирани в съответните институции и които могат да разпространяват храни, които не са подложени на контрол от държавата.

Свързахме се с управителя на детската кухня "Хер Бебе" Даниел Йорданов. Той коментира:

"Основното на закона всъщност е да се оповестят всичките юридически и физически лица, които се занимават с производство и търговия на детски храни, защото към този момент имаше много прекупвачи по веригата, които не бяха регистрирани към Агенцията по храните и тя не можеше да осъществи контрол. Същите са записани под термина "бизнес оператори" ... Представете си да си купите продукт онлайн, с който да си натровите детето. После ще искате обратна връзка или да напишете сигнал, но сигналът ще отиде никъде, защото юридическото лице, което ви го е продало или е сайт менте, или не е регистрирано никъде и продуктите му не са подложени на контрол."

Представители на други детски кухни, които пожелаха да не бъдат назовавани, също обясниха, че техните храни се следват стриктно от органите - от самите продукти, доставката им, процеса по приготвяне, последвалото пакетиране и доставката. "Предвид това, ние отговаряме на всички разпоредби и не виждам защо нашата дейност може да бъде спирана. Ако попадахме в тази графа, то ние трябваше да получим уведомление от Агенцията по храните, че нашата дейност трябва да бъде прекратена. Всъщност ние вече бяхме обект на проверки в периода, откакто законът вече беше в сила, и за това не е ставало въпрос", коментира лицето.

Това обаче не се отнася за онлайн магазините като Baby.bg. Свързахме се със собственика и управител на компанията Илиян Илков. Той също разказва, че в интернет има търговци, които не са регистрирани и не подлежат на контрол. "Може би поправката в закона е свързана с нуждата от някаква гаранция за това клиентът какъв продукт ще получи - дали ще е в срок на годност, дали ще е добре опакован. Тоест когато няма възможност да види продукта на живо и да си го купи от физическия магазин, това носи известни рискове. Обаче за тази цел има други закони и механизми за защита на потребителите. Те могат при всички случаи да предявят рекламация, както и да върнат в 14-дневен срок по закон продукта, закупен онлайн. Отделно Българската агенция по безопасност на храните извършва контрол върху складове, доставки и така нататък. Всеки, който търгува с храни, е регистриран в БАБХ и върху тази дейност се осъществява контрол." По думите му подобни мерки трябва да се предприемат в закон, който да урежда онлайн търговията, а не самите хранителни продукти.

Илков добави, че и бизнеса му, и потребителите на неговия магазин са обезпокоени от това решение и не намират резон в него. "Предполагам, че са се опитали да направят по-добра защита за тази уязвима част от обществото - майките с малки деца и бременните жени - но той трябва да се прецизира и да се намира начин как той да не пречи на изрядните онлайн търговци."

По следите на закона

В приетия нов Закон за храните трябва да обърнем внимание на член 63, където е посочено:

"Чл. 63. (1) Храните може да се търгуват от разстояние, с изключение на храните за кърмачета и малки деца и храните за специални медицински цели.

(2) Храните, които се търгуват от разстояние, трябва да:

1. са произведени и/или дистрибутирани в съответствие с изискванията на закона в регистрирани или одобрени по реда на чл. 26 или 31 обекти, в обекти, регистрирани или одобрени от компетентен орган на друга държава членка, или да са въведени на територията на Европейския съюз при спазване на изискванията на глава шеста;

2. са етикетирани съгласно изискванията на чл. 17 и специфичните изисквания към съответните групи храни;

3. се транспортират при спазване на разпоредбите на раздел III от тази глава."

Горепосоченият и вече приет от законодателите текст се оказва променен от предложенията, записани в чл. 63 от първоначалния вариант на текстовете, внесени от Министерски съвет през месец септември 2017 година.

Ето какво гласят първоначалните предложения за промени в Закона за храните от преди близо 3 години:

"Чл. 63. Храните, които се търгуват от разстояние, трябва да:

1. са произведени и дистрибутирани в съответствие с изискванията на закона в регистрирани или одобрени по реда на чл. 26 или 31 обекти, в обекти, регистрирани или одобрени от компетентен орган на друга държава членка, или да са въведени при спазване на изискванията на глава шеста;

2. са етикетирани съгласно изискванията на чл. 19 и специфичните изисквания към съответните групи храни;

3. се транспортират при спазване на разпоредбите на раздел III."

Проверка на mediapool констатира, че официално предложение за промяна на текста не е постъпвало от депутатите в регламентирания за това срок, който е изтекъл на 23 ноември 2017 година.

Междувременно прави впечатление и че в доклада от второто гласуване в ресорната парламентарна комисия, разглеждан през месец май тази година, текстът вече е променен. Това е станало по предложение на работната група, разглеждала текстовете, преди гласуването в комисията. Както вече стана ясно официални мотиви за тази промяна няма.

По принцип заседанията, обсъжданията и решенията на работните групи не са публични и стенограмите и другите документи от срещите им не се обявяват. Следователно и да искаме да разберем как точно се е стигнало до промяната на текстовете, това няма как да се случи. Липсват и официални становища с искане за промяна на първоначалните предложения, внесени от правителството. В допълнение - точно този текст не е обсъждан в парламентарната комисия по земеделие преди гласуването и не е приет самостоятелно, а накуп с още 50 члена от закона с обяснението, че се гласуват първоначалните текстове на Министерски съвет. А както вече стана ясно, текстовете не са първоначалните, те са променени.

Кога ще отпадне забраната?

Може би най-важният въпрос сега е кога спорният текст ще бъде отменен, така че интернет търговците да могат да подновят дейността си. Пред mediapool Светла Бъчварова от БСП , която е зам.-председател на комисията по земеделие, коментира, че текстовете са били променени именно от работната група. Тя обяснява, че от Министерството на земеделието са искали да има специален режим и по-строги правила за контрол на храните за кърмачета и деца.

Според депутата вече има сигнали и за други проблемни текстове от новия Закон за храните и вероятно скоро той отново ще бъде отворен за промени. Преди това да стане обаче, има и друга надежда за онлайн търговците на бебешки и детски храни. По думите на Бъчварова забраната може скоро да отпадне, защото текстът, който я въвежда, може да бъде променен с поправка в Закона за защита на растенията. Същият беше приет днес на първо четен от парламента. Възможно е преди второто и финално разглеждане на закона, да бъде прокарана поправка, която да премахне забраната. Следователно отмяната на забраната може да бъде факт около началото на месец юли.

Източници на money.bg, които са добре запознати с новите текстове, също предполагат, че текстът скоро ще отпадне заради много неясноти, включително въпросното "търгуване от разстояние". "Това ще бъде отменено. Няма как да не можеш да си поръчваш такъв тип храна от търговската мрежа, но това ще стане, след като тези, които не са в ред, се поправят, за да има пълен контрол и проследимост", посочи управителят на детската кухня "Хер Бебе" Даниел Йорданов.

Всъщност в закона е посочено, че ще има и 3-месечен гратисен период, в който търговците да преструктурират дейността си, така че тя да отговаря на новите разпоредби. Вероятно е падането на забраната да стане факт, преди изтичането на този срок.

Илиян Илков от Baby.bg, където вече не се предлагат бебешки храни, обяснява, че компанията му е преценила да спре продажбата веднага след излизането на забраната. По думите му трябва да се търси генерално решение на проблема, а гратисният период не е такова.

А сега, мили родители, остава да чакаме...