Заради броя на случаи на коронавирус Държавният департамент на САЩ обмисля препоръча на жителите на страната да не посещават около 80% от страните по света, които в момента имат по-нисък статут на предупреждение, предаде Zero Hedge.

Ако това се случи, сред засегнатите вероятно ще е и България. В момента страната ни е под трета категория на предупреждение: "Премислете пътуването си". Този статус е в сила от началото на декември миналата година. Единствената над нея е четвъртата: "Не пътувайте".

Освен България, повечето държави по света са с трети ранг на заплаха, според институцията. Но данните за много от тях не са обновявани скоро - при повечето те датират от август миналата година.

Едва ли някой ще е изненадан, че причината за подобни идеи от страна на Държавния департамент на САЩ е "рискът от коронавируса".

Но поводът не е промяна на ситуацията в самите страни, а на новата методология, според която институцията обявява оценката си. Тя вече зависи в много голяма степен на изчисленията на Центъра за контрол на заболяванията на САЩ.

"Както винаги, ние следим отблизо условията по света и ще обновяваме конкретните си оценки за всяка дестинация редовно", изтъкват от Държавния департамент.