Единна приходна агенция, която ще обедини Националната агенция за приходите и Агенция "Митници" - по тази нова мегаструктура започва да работи екипът на Министерството на финансите, става ясно от официално съобщение.

Начело на митниците застава зам.-изпълнителният директор Петя Банкова, а Павел Тонев ще е съветник на ресорния министър Асен Василев, като от него ще се очаква да "подпомага работата по създаването на единната приходна агенция".

"Опитът показва, че единните приходни агенции водят до по-ефективно администриране на приходите. Сред държавите в ЕС такива са въведени в Дания, Естония, Ирландия, Испания, Литва, Полша, Португалия, Словакия и Унгария. Освен това, единни приходни агенции функционират в САЩ и Великобритания", пише още в официалното съобщение.

В НАП и Агенция "Митници" средните заплати ще минат 2000 лева

Над 11 000 държавни служители с увеличение на заплатите: В две агенции средните възнаграждения ще минат 2000 лева

Каква ще бъде заплатата на шефа на НАП?

В него не се споменава името на директора на НАП Румен Спецов и така не става ясно каква ще е съдбата му и дали тя е свързана с новата структура.

Какво поиска ДПС?

Движението за права и свободи поне от 2005 г. настоява за създаването на приходна мегаагенция. Сред аргументите отново беше, че подобен модел се прилага и в други европейски държави.

Преди десетилетие, в края на управлението на кабинета "Орешарски", стана ясно, че Министерството на финансите, оглавявано от кадъра на ДПС Петър Чобанов (настоящ подуправител на БНБ) подготвя законопроект по темата.

Чобанов слива митниците и НАП?

Чобанов слива митниците и НАП?

Мисля, че идеята за обединяване има много голям смисъл с оглед на подобряването координацията между двете институции, коментира пред журналисти министърът на финансите

"Мисля, че идеята за обединяване има много голям смисъл с оглед на подобряването координацията между двете институции", коментира тогава той.

Тогавашният лидер на ДПС Лютви Местан заяви, че това е необходима стъпка, за да се повишат постъпленията в бюджета. Подобни бяха и коментарите на председателя на бюджетната комисия в 42-ия парламент Йордан Цонев.

Промени в АДФИ

От днешното съобщение на МФ се разбира, че сериозно промени са в ход и в Агенцията за държавна финансова инспекция "с цел оптимизиране работата на Агенцията, с цел процесите па извършване на финансовите инспекции да отговорят на най-добрите европейски практики".

За целта Илка Димова е назначена за директор, а Стефан Белчев се връща в системата на Министерството на финансите.

Новият директор на АДФИ до момента е ръководила ОТП Факторинг България, преди това е била зам.-началник на отдел "Събиране на вземания" на "Райфайзенбанк" и супервайзър в аналогичната структура на "Пощенска банка". Член е на управителния съвет на Асоциацията за управление на вземанията.