Брюксел прави пореден опит за възраждане на европейската солидарност насред пандемията и този път той включва паневропейска схема за подпомагане на заетостта на стойност до €100 млрд., пише Politico.

През последните дни лидери като френския президент Еманюел Макрон и президента на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призоваха блока да покаже единствено, след като пандемията отключи "икономически патриотизъм" в континента. Една от последните идеи, която се провали, бе за общи коронаоблигации. Германия, Австрия, Финландия и Нидерландия обаче отказаха.

Предложението, което все още не е официално, включва искане към държавите от ЕС да предоставят гаранции, така че Комисията да може да получи заем от €100 млрд. Очаква се то да бъде обсъдено от европгрупата следващия вторник.

След това страните ще могат да раздават помощи, насочени основно към осигуряване на доход за работещите, чиито компании изпитват трудности - по модела на германския Kurzarbeit и италианския Cassa Integrazione. От средствата ще могат да се възползват и самонаетите.

Подробностите около проекта засега са малко, но се очаква утре мярката да бъде разяснена по-подробно.