Европейската комисия одобри нов договор с фармацевтично дружество - европейското биотехнологично дружество Valneva - с цел да закупи в бъдеще неговата евентуална ваксина срещу COVID-19, се казва в съобщение на ЕК.

Valneva разработва ваксина с инактивиран вирус, направена от живия вирус чрез химическо инактивиране. Това е традиционна технология за производство на ваксини, която се използва от 60-70 години, с установени методи и висока степен на безопасност. Тази технология се използва при повечето противогрипни ваксини и при много от ваксините, поставяни в детска възраст.

Понастоящем това е единствената евентуална инактивирана ваксина срещу COVID-19 в процес на клинични изпитвания в Европа.

В договора на ЕК с Valneva се предвижда възможността, всички държави - членки на ЕС, да купят общо почти 27 милиона дози през 2022 г. Включена е и възможност ваксината да бъде приспособявана към нови вирусни щамове. Държавите от ЕС ще може да направят допълнителна поръчка за до 33 милиона ваксини през 2023 г.

Коя е най-използваната ваксина срещу Covid-19 и колко спечелиха фармацевтичните компании?

Коя е най-използваната ваксина срещу Covid-19 и колко спечелиха фармацевтичните компании?

Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските и фармацевтични производители в България, гостува в предаването Money.bg

Европейската комисията, с поддръжката на държавите - членки на ЕС, взе решение да подкрепи тази ваксина въз основа на солидна научна оценка, вземайки предвид използваната технология, опита на дружеството в разработването на ваксини и производствения му капацитет, се казва още в съобщението на ЕК.

Договорът с Valneva е осмият по ред, от вече широкият набор от осигурени ваксини за производство в Европа.