Най-използваната ваксина в ЕС и САЩ е тази на Pfizer-BioNtech, следавана от тази на Moderna. В Азия се използват повече произведени в Китай ваксини, като тези на Sinopharm. В Индия има местни производители. Ваксината на Astra Zeneca там беше широкоразпространена. 3 милиарда от световното население е ваксинирано, което представлява 40%. 7 милиарда дози са поставени. Всеки ден се поставят по 20 милиона дози. Това заяви Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските и фармацевтични производители в България ARPHARM в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR.

"Има голямо разминаване във ваксинацията в богатите и бедните икономики. В по-богатите държави около 80% от населението е ваксинирано, но в някои държави в Африка, въпреки огромното желание на правителствата да ваксинират голяма част от населението, достъпа до ваксини е толкова ограничен, че там наблюдаване ниски нива на ваксинация. България е уникален случай, тъй като ние, наред с богатите държави, имаме почти неограничен достъп до ваксини, но ваксинационното покритие е ниско и има тежки последствия", заяви той.

На какви се дължи ниската ваксинация у нас?

По думите на Денев в началото на ваксинационната кампания, България не е била най-скептично настроената по отношение на ваксината, а напротив, имало и държави, в които скептицизма е на по-високо ниво. Там обаче има разяснителни кампании и смели политически действия, които доведоха до изграждане на доверие във ваксинацията и до въвеждане на зелени сертификати.

"Ваксинационните кампании трябва да се направят преди да сме стигнали до бедата, защото тогава решенията ще са по-трудни. Ваксинацията не е перфектното решение, виждаме, че вируса се развива, но общият брой смъртни случаи от ковид в България и Румъния за един ден в момента надвишава броя на смъртните случаи от ковид в останалата част на ЕС", заяви Денев.

РНК-ваксините - най-предпочитаният продукт

Според експерта се оказва, че ваксините, базирани на РНК-технология се оказват успешни. Pfizer-BioNtech и Moderna успяват бързо да съберат нужните данни, без да правят компромис с качеството на ваксините. Бързо се увеличават производствените мощности и това, че държавите търсеха решение изключително бързо, даде благоприятна почва. За първите шест месеца на годината продажбите на водещите производители на ваксина и лекарства за COVID-19 се оценяват на 37 милиарда долара, коментира той.

"Към 20 август 2021 година у нас са доставени 5 милиона дози от всички ваксини и са приложени малко над 2,9 дози от тях. Общата стойност на доставка, логистика, съхранение, надминава половин милиард лева".

По думите му за 2020 и 2021 година стойността на загубите на световната икономика е за 10-15 трилиона долара, което значи, че негативният удар върху световната икономика е несравним с цената за справянето с нея, коментира той.

"Ако за в бъдеще, вирусът продължи да се развива, ваксините и лекарствата ще продължат да са ни нужни. Важно е да се фокусираме обаче върху ваксинацията днес у нас", заяви той.