Скоро услугите на платформата за споделени пътувания Uber могат отново да бъдат достъпни в България. Европейската комисия подготвя промени, които засягат т.нар. „споделена икономика”, предаде агенция „Ройтерс”.

Според тях, страните-членки няма да могат с лека ръка да забраняват споделени услуги от типа на Airbnb или Uber. „Пълната забрана на дейност е крайна мярка, която следва да се прилага само тогава, когато по-леките мерки не дават резултат”, пише в документа, видян от репортер на агенцията.

Пример се дава с платформата за споделено настаняване Airbnb, която е вече забранена в някои европейски градове като Берлин. В проекта пише, че в нейния случай е трудно да се оправдае пълната забрана, само защото някой отдава краткосрочно апартамента си под наем. От ЕК предлагат примерна по-лека мярка за случая – ограничаване на максималния брой дни.

Подобно предложение е добре дошло за компании като Uber и Airbnb, които срещат огромен отпор в много европейски страни, включително и в България. У нас Комисията за защита на конкуренцията забрани изцяло работата на платформата за споделени пътувания, след като таксиметровия бранш подаде жалба срещу нея.

Не е ясно още дали и кога новите препоръки на ЕК ще влязат в сила, но те говорят за настроенията в Брюксел по отношение на споделената икономика. Сигналът оттам е ясен – нека има ограничения, когато това е в интерес на обществото, но нека пълната забрана е крайна мярка.

В България засега има забрана за дейността единствено на Uber. Платформата Airbnb и други все още работят безпрепятствено.