Решението на ЕС да въведе контрол върху износа на ваксини срещу коронавирус е "изключително голям проблем", според експерти, които предупредиха, че това може да доведе до колапс на глобалните доставки, ако други страни го последват, предаде CNBC.

"Съществува реален риск ЕС да вземе това решение и да предизвика ответни реакции в други страни, въвеждайки забрани за износ на ваксини", каза Суери Мун, съдиректор на Глобалния здравен център в Женева. "Това ще причини срив в търговията с ваксини през границите точно както изпитахме срив преди година, когато някои държави, включително ЕС, блокираха търговията с храна и дори с маски и други основни медицински консумативи. Това е пагубно на международно ниво."

Нейното предупреждение идва, след като миналата седмица от ЕС заявиха, че ще приложат т.нар. "механизъм за прозрачност и разрешение за износ на ваксините." Според блока мярката е предназначена да "осигури навременен достъп до ваксините за всички граждани на ЕС и да се справи с настоящата липса на прозрачност при износа на ваксини извън ЕС."

На същото мнение е професорът по международна търговия и икономическо развитие от университета в Санкт Гален Саймън Дж. Евенет, който коментира, че ходът на ЕС е равносилен на отваряне на "кутията на Пандора" и че може да има непредвидени последици.

Той заяви, че търговските ограничения могат да предизвикат безпокойство сред чуждестранните правителства, включително поради факта, че "стандартът за разрешаване на износа на ваксината срещу коронавируса е неясен" и че тези решения "могат да бъдат произволни". Той също така отбеляза, че ограничаването на износа може да не бъде вдигнато на 31 март 2021 г., както беше обещано.

Въпреки твърдението, че мярката не е "забрана за износ", тя все пак позволява на държавите-членки да ограничат износа на ваксини, произведени в съюза, ако преценят, че производителят на ваксини не е спазил съществуващите договори с ЕС.

Подобна политика ще прилага изключения за различни страни извън ЕС, но в рамките на Европа, като Албания и Сърбия, редица държави в Северна Африка и която и да е от 92-те държави с ниски и средни доходи, обхванати от инициативата COVAX.

"ЕС със сигурност е въвел няколко клапана за налягане, за да позволи износ за определени страни по света, но все още има много държави, които разчитат силно на производството в ЕС и които ще понесат доста тежък удар", каза Мун.

До възможността от подобна мярка се стигна, след като Pfizer заяви, че временно намалява производството на своята ваксина, разработена с германската биотехнологична компания BioNTech, тъй като надгражда производствените мощности в Белгия, докато AstraZeneca също нанесе удар на ЕС, като обяви, че ще достави много по-малко дози ваксини от първоначално очакваните през първото тримесечие, позовавайки се на проблеми в холандските и белгийските си заводи.

Забавянията предизвикаха голям натиск върху Европейската комисия, която вече беше критикувана за липсата на бързина при поръчките и одобряването на ваксини, както и за въвеждането на имунизации.

Ходът за въвеждане на контрол върху износа предизвика скандал с Обединеното кралство и идва само седмица седмица след ескалация на напрежението, породена от доставките на ваксината на AstraZeneca, която също се произвежда в два обекта във Великобритания.

ЕС посочи, че доставките от британските заводи трябва да бъдат пренасочени към Европа, предизвиквайки спор с фармацевтичната компания и с правителството на Великобритания. Той ескалира до точката, в която ЕС заяви, че ще отмени част от сделката за Брекзит, за да предотврати евентуално навлизане на произведени от ЕС ваксини във Великобритания през Северна Ирландия.

Блокът обаче много бързо се отказа от подобен спор след публичен протест, включително от Световната здравна организация, която предупреди срещу опасностите от "национализма на ваксините", и ЕС увери Великобритания, че ще получи доставки на ваксини, произведени в Европейския съюз.