Турското правителство ще изтегли автомобилите Volkswagen от парка си официални превозни средства. Наблюдателите подозират, че президентът Ердоган е реагирал така на отмяна на германската инвестиция в Турция.

Според статия в критичния за турското правителство вестник Sözcü президентският кабинет издава циркулярно нареждане на министерствата и властите да изтеглят колите на Volkswagen като официални автомобили, пише auto-press.net.

Този ход е реакция на турския президент Реджеп Тайип Ердоган на решението на VW да не инвестира в Турция, твърдят наблюдателите. Първоначално VW планираше да построи фабрика за моделите VW Passat и Skoda Superb близо до турския град Маниса. Инвестицията трябваше да възлезе на около един милиард евро. Заводът щеше създаде над 4000 работни места и да произвежда 300 000 превозни средства годишно.

Тези инвестиционните планове на VW бяха поставени под въпрос в Германия поради липсата на демокрация в Турция. Решаващото събитие за отмяната на инвестиционното намерение беше военната операция на Анкара в Сирия през октомври 2019 г., която беше силно критикувана в международен план и дори описана като "инвазия".

След този инцидент Volkswagen отмени решението си да инвестира в Турция. Планът най-накрая се срина през 2020 г., като пандемията на коронавируса бе посочена като ключов фактор в решението. Volkswagen официално обяви, че "при сегашните обстоятелства не е необходимо да се произвеждат допълнително превозни средства".

Турският финансов министър Мустафа Варанк реагира с възмущение: "Знаехме, че някои хора не искат политически тази инвестиция в Турция. За дадена компания, която е листвана на фондова борса, това е инвеститорска измама, ако нейните решения се вземат поради политически натиск. "VW заблуди своите акционери", каза той.

В миналото турският президент Реджеп Тайип Ердоган лично е участвал в преговорите за изграждането на завода на Volkswagen. С бойкота на Турция на официалните за властите автомобили с тази марка германската група губи доходоносна бизнес дейност, тъй като турското правителство разполага с автопарк от над 115 000 автомобила.