Moderna се превърна в петата компания, с която Европейската комисия приключва преговори за доставка на ваксина срещу коронавирус. Предишните бяха Sanofi, Johnson & Johnson, CureVac и AstraZeneca (на 14 август), посочват от самата институция.

Благодарение на споразумението ваксината на Moderna ще бъде достъпна за всички членове на Европейския съюз, които също ще могат да предоставят медикамента на трети страни. За момента споразумението между Moderna и Европейската комисия е за доставката на 80 млн. ваксини. Европа ще има и възможност за доставката на още толкова, след като ваксината се докаже като безопасна и ефективна срещу коронавирус, като Европейската комисия продължава и преговорите си с другите производители.

САЩ купувa 100 млн. ваксини срещу Covid-19 от Moderna за $1,5 млрд.

САЩ купувa 100 млн. ваксини срещу Covid-19 от Moderna за $1,5 млрд.

Ваксината обаче все още не е преминала всички тестове

"След интензивни прегговори, Европейската комисия вече приключи споразумението с петата фармацевтична компания, която ще позволи бързия достъп за ваксината срещу коронавирус за европецйите", каза Урсула фон дер Лайен. "Инвестираме в бизнесите чрез тези диверсифицирани технологии, за да увеличим шансовете си за достъп до безопасни и ефективни ваксини. Продължаваме да преговаряме и с други компании, защото искаме да направим ваксините бързо достъпни на пазара. Европейските инвестиции във ваксините ще облагодетелстват целия свят и ще ни помогнат да се справим с вируса."

Според комисаря за здравето и хранителната безопасност Стела Кириякидес, по този начин Европейската комисия спазва обещанието си да достави безопасна и надеждна ваксина, както и да предостави диверсифицирано портфолио от медикаменти за местния пазар.

Moderna използва транспортна РНК, за да изгради ваксината си. Благодарение на нея се ръководи функцията на клетките в тялото, включително и на протеините, които се борят с болестта.

Доставката на самите ваксини ще бъде финансирана от Инструмента за спешна подкрепа, който се използва за изграждането на портфолио от ваксини срещу коронавируса. От средата на май досега Европейската комисия е обещала 16 млрд. евро за гарантиране на осигуряването на ваксина срещу болестта.

Moderna разкри бъдещата цена на ваксината срещу коронавирус

Moderna разкри бъдещата цена на ваксината срещу коронавирус

За момента това ще е най-скъпата ваксина в сравнение с останалите производители

От институцията става ясно, че тя ще бъде достъпна за целия свят, не само за страните от Европейския съюз.