Moderna обяви, че цената на един курс от бъдещата ѝ ваксина срещу коронавирус, която ще бъде пусната на пазара, ако третата фаза на изпитания, в която медикаментът се намира в момента, ще струва между 50 и 60 долара, предаде Zero Hedge.

Говорител на фармацевтичната компания обаче е посочил пред Reuters, че крайният размер на ваксината тепърва ще бъде изяснен. Все пак от Moderna са изтъкнали, че ваксината ще се продава на печалба. Не всички други производители имат подобен подход, например Johnson & Johnson обявиха, че ще избият само разходите по производството.

САЩ платиха $1,95 млрд. за 100 млн. ваксини от Pfizer и BioNTech

САЩ платиха $1,95 млрд. за 100 млн. ваксини от Pfizer и BioNTech

Двете компании ще проверят доколко сигурна е тя с помощта на 30 000 души

Така техният медикамент ще е с поне 11 долара по-скъп, от този, разработен от Pfizer и BioNTech, които посочиха, че ще продават курса си за 39 долара. И при двете ваксини един курс се състои от две дози.

AstraZeneca пък са се съгласили да предоставят 300 млн. дози на щатското правителство за 1,2 млрд. долара, изплатени още преди медикаментът им да бъде одобрен. Това прави цена от 4 долара на доза.

Предварителната прогноза беше, че останалите производители ще се доближат до цената, предлагана от Pfizer и BioNTech. Компанията успя да получи финансиране от 2 млрд. долара, които ще ѝ бъдат изплатени за 50 млн. ваксини, когато продуктът им бъде одобрен.

Moderna получи още $472 милиона от правителството за ваксина срещу коронавирус

Moderna получи още $472 милиона от правителството за ваксина срещу коронавирус

Така общото финансиране от Агенцията за напреднали биомедицински изследвания и проучвания за компанията е почти 1 млрд. долара

От своя страна, по-рано тази седмица Moderna получи от щатското правителство още 472 млн. долара, с което общият размер на грантовете за разработване на ваксина от компанията възлиза на почти 1 млрд. долара.