Вчера Moderna обяви, че е получила допълнително финансиране на стойност 472 млн. долара от Агенцията за напреднали биомедицински изследвания и проучвания (Biomedical Advanced Research and Development Authority), за да ускори разработването на ваксина срещу коронавируса, предаде Reuters, цитирайки самата компания.

Това е вторият транш на средства, осигурени от държавната институция. Първият беше още през април, когато сумата беше почти идентична - 483 млн. долара, като вече общото финансиране, осигурено за компанията, е в размер на почти 1 млрд. долара. През пролетта ваксината, разработвана от нея, беше още на експериментално ниво.

"Окуражени от резултатите, получени на първа фаза, вярваме, че нашата ваксина може да помогне срещу пандемията от коронавирус и да предотврати бъдещи епидемии от болестта", каза главният изпълнителен директор на Moderna Стефан Бансел.

Познат сценарий: Надежди за ваксина срещу коронавируса изстреляха борсите

Познат сценарий: Надежди за ваксина срещу коронавируса изстреляха борсите

Преди седмица същото направи и положителна новина от Pfizer и BioNTech

Компанията е разработила ваксина, използваща синтетична транспортна РНК, която подтиква тялото към имунен отговор, а освен това може да се произвежда по-бързо от конвенционалните ваксини. Прогнозата на Moderna e, че тя ще може да доставя по 1 млрд. дози годишно към 2021 г., ако проучванията се окажат успешни.

Третата фаза на тестовете ѝ започва днес и в нея ще участват 30 хил. доброволци, изтъкват от компанията. За разработването на медикамента, Moderna се конкурира с Pfizer, Novavax, AstraZeneca и други.