След като вчера стана ясно, че Moderna е постигнала напредък в разработването на ваксина срещу коронавируса, днес борсовите индекси в САЩ се изстреляха. Най-голямо е покачването при индустриалния Dow Jones, който нарасна с над 265 пункта или 2,13%, следван от съставния индекс на Нюйоркската фондова борса с 1,58% S&P 500 с 1,34%, и Nasdaq с 0,94%.

Днес само съставният индекс на Нюйоркската фондова борса, съставният S&P/TSX и Dow Jones са под равнището си от средата на юли миналата година, а технологичният Nasdaq дори надхвърли предишната си пикова стойност, въпреки изключително слабото представяне на икономиката.

Ръстът на индексите идва на фона на данните на за представянето на банките през второто тримесечие, през което печалбите им се сринаха, а Wells Fargo дори отчете първата си загуба на тримесечна основа от Голямата рецесия досега.

Финансовият апокалипсис започна: Повечето банки в САЩ с рекордни загуби през Q2

Финансовият апокалипсис започна: Повечето банки в САЩ с рекордни загуби през Q2

Най-тежък удар понася Wells Fargo, Citigroup се представя по-добре от очакваното от пазарите

Причината за днешния оптимизъм, който някои анализатори иронично наричат "doping", което е комбинация от английските думи "doping" ("допинг") и "hope" ("надежда") е новината, че ваксианта срещу коронавирус, разработвана от Moderna, е довела до "силен" имунен отговор в неутрализирането на антителата. В ранния етап на тестовете са участвали 45 пациенти.

Разбира се, вестта се отрази изключително благоприятно и на акциите на самата компания, като цената им се покачи с 16% до 75,04 долара за акция. От началото на годината техният растеж е значителен - те се изстреляха с 290%, а спрямо 15 юли 2019 г. растежът им е от 424,4%.

"Новината допълнително увеличава вярата, че получаваме силен имунен отговор, който скоро може поне в известна степен да предпазва от разпространението на коронавирус", каза управляващият директор на компанията за финансови услуги Jefferies Майкъл Ий пред CNBC. "Тя потвърждава позитивната ни теза и възгледа ни, че както Moderna, така и Pfizer-BioNTech определено са на път да създадат ваксина до края на годината."

Добра новина за ваксина от Pfizer изстреля борсите и срина благородните метали

Добра новина за ваксина от Pfizer изстреля борсите и срина благородните метали

Антителата са се повишили при всички 24 ваксинирани доброволци 28 дни след поставянето на медикамента

Същият феномен на борсите се наблюдаваше и когато партниращите си Pfizer и BioNTech обявиха, че ваксината BNT162b1 също е дала положителни резултати в тестова група от 24 доброволци.

На следващия етап и двете ваксини ще бъдат тествани сред хиляди доброволци, преди да имат одобрение за производство. Масовото такова обаче ще започне най-рано догодина.