Фармацевтичната компания Pfizer обяви в прессъобщение, че експерименталната ѝ ваксина срещу коронавирус, разработвана съвместно с BioNTech, че е дала положителни резултати сред тествана група с BNT162b1 от 24 души, които са се срещали с коронавируса. Те изтъкват, че антителата на всички доброволци от групата са били повишени за по-малко от месец след ваксинацията. Малко по-малко от половината от общия брой участници са получили плацебо.

Двете компании разработват ваксина на принципа на информационната рибонуклеинова киселина, който дава резултати по-бързо от конвенционалното създаване на медикаментите. Планът е, след като тази фаза се оказа успешна, те да преминат към по-масово тестване на продукта си, обхващащо над 30 хил. души. До края на годината производственият им капацитет трябва да е от сто бройки дневно, а до края на 2021 г. - над 1 млрд. дневно.

Колко далеч сме от Черната смърт: икономически прилики и разлики

Колко далеч сме от Черната смърт: икономически прилики и разлики

Светът е прижвял много по-страшни неща от коронавируса, но икономическите уроци от миналото са валидни и днес

Двете компании обявиха, че започват ин виво тестове с доброволци още в началото на май, като тогава прогнозата им беше, че ако първият етап от изследванията с пациенти е успешен, вторият ще бъде още през юли и ще обхване над 8 хил. доброволци.

Новината моментално внесе оптимизъм на борсите, като в САЩ всички приключиха вчерашната търговия на зелено. Dow Jones нарасна с 0,18%, S&P 500 с 0,37%, Nasdaq с 0,56%, съставният индекс на Нюйоркската фондова борса с 0,2%, а съставният S&P - с 0,82%.

Благородните метали обаче понесоха удар. Цената на златото се понижи с 18,9 долара за тройунция или 1,06% в рамките на деня до 1762,85 долара за тройунция, а среброто - с 0,3 долара (1,66%) до 17,90 долара за тройунция, като по този начин проби пода от 18 долара.

Pfizer и BioNTech започват тест на ваксина срещу коронавирус върху доброволци

Pfizer и BioNTech започват тест на ваксина срещу коронавирус върху доброволци

Резултатите за безвредността ѝ ще са известни до края на месеца, след което през юли започва по-масови изпитания