Pfizer и BioNTech обявиха днес, че са започнали да доставят дози от експерименталната си ваксина срещу коронавирус за първични тестове върху доброволци, предаде Reuters. Ако медикаментът, разработен от американската и немската компании е безопасен и ефективен на този етап, той може би ще започне дистрибуция още преди края на годината.

Ваксината е изработена на принципа на информационната рибонуклеинова киселина и може да се превърне в първата срещу вирус, който зарази повече от 3,5 млн. души глобално и доведе до смъртта на около 250 хил. За момента няма одобрени терапии срещу заболяването, въпреки използването на някои познати медикаменти.

BioNTech започна тестовете на дозите за ваксината още през април в Германия. Те не са единствените, които разработват подобна ваксина. Moderna партнира с правителството на САЩ за такава, а вече текат изследванията в първа фаза от работата.

Колко далеч сме от Черната смърт: икономически прилики и разлики

Колко далеч сме от Черната смърт: икономически прилики и разлики

Светът е прижвял много по-страшни неща от коронавируса, но икономическите уроци от миналото са валидни и днес

Резултатите от изследването на безопасността на ваксината ще са известни до края на този месец. Ако всичко върви по план, Pfizer ще разшири тестването върху хора в САЩ още през юли, като се очаква броят на доброволците да надхвърли 8 хил. души.

Pfizer обаче се надяват да получат извънредно разрешение от Агенцията за контрола на храните и лекарствата в САЩ още към октомври тази година, а производственият капацитет на компанията ще ѝ позволи да създаде около 20 млн. ваксини в рамките на 2020 г. и стотици милиони догодина.

"Дори и обаче ръст на производството от няколко милиона до 20 млн. ще позволи да се спре разпространението в епицентровете на вируса, а след това той да се елиминира от обществото", посочва ръководителят на развойното отделение на Pfizer Микаел Долстен.

В Германия бесни: САЩ искали да купят компания, която разработва ваксина срещу Covid-19

В Германия бесни: САЩ искали да купят компания, която разработва ваксина срещу Covid-19

И да я ползват "само за САЩ"

Ако ваксината се окаже успешна, това ще е най-бързо разработената и одобрена ваксина в света. Процесът от разработването ѝ до пускането ѝ в производство ще бъде около 9 месеца, ако плановете на компанията се сбъднат.