Германски министри реагираха бурно на опити на администрацията на американския президент Доналд Тръмп да придобият ексклузивни права върху потенциална ваксина срещу коронавируса, разработвана от германска фирма, пишат световните медии.

Според материал на германското списание WELT am Sonntag, което цитира германски правителствени източници, администрацията на Тръмп е предложила "милиарди долари", за да си осигури ексклузивни права върху ваксината, но тя да се използва "само за САЩ".

Министерството на здравеопазването в страната заяви пред Reuters, че материалът е верен. Министърът на външните работи Хайко Мас настоя в неделя, че правителството няма да позволи на Тръмп да успее.

"Германските изследователи играят водеща роля в разработката на ваксини и лекарства и не можем да позволим на други да търсят ексклузивни резултати", казва той. "Германия не е за продажба", отсече Петер Алтмайер.

Представител на щатската администрацията заяви пред AFP, че материалът е пресилен и отрече, че Вашингтон е търсила ваксина само за САЩ. "Продължаваме да водим преговори с всички компании, които казват, че могат да помогнат. И всяко решение ще бъде споделено със света", казва той.

Съоснователят на компанията CureVac Флориян фон дер Муелбе заяви миналата седмица, че компанията се надява да има ваксина до юни и юли. Тогава стана ясно още, че напускащият главен изпълнителен директор Даниел Менихела е бил поканен в Белия дом за среща с Тръмп.